Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τα "Αστέρια" της 343Μ "φωτίζουν" τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο


Τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52+ από την 343 Μοίρα «Αστέρι» που εδρεύει στην 115 Π.Μ. στην Σούδα της Κρήτης, εμπλέκονται από σήμερα σε αποστολές προσβολής ναυτικών στόχων στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της τριμερούς μεγάλης αεροναυτικής άσκησης ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ, της Νoble Dina που αποκάλυψε χθες το defencenet.gr ότι εξελίσσεται από την Δυτική Κρήτη μέχρι τις ακτές του Ισραήλ.


Η Μοίρα «Αστέρι» είναι μία από τις πλέον ετοιμοπόλεμες και υψηλού επιπέδου Μοίρες της ΠΑ, έχοντας στο ενεργητικό της επιτυχίες, όπως η … διάλυση των μαχητικών της USAF που βρέθηκαν απέναντί της το 2008 στην «Red Flag» εκείνης της χρονιάς.

Όπου θρυλείται ότι πέτυχαν ακόμα και στοχοποίηση ενός stealth μαχητικού F-22, όταν οι Αμερικανοί εντυπωσιασμένοι από την συνδυασμό του βλήματος άερος-αέρος μικρού βεληνεκούς Iris-T και της κάσκας Joint Helmet-Mounted Cueing System (JHMCS). Θεωρείται από τις Μοίρες "ελίτ" της ΠΑ.

Η κάσκα δίνει τη δυνατότητα εγκλωβισμού και προσβολής εναερίων στόχων ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται σε γωνίες άνω των 90 μοιρών από την ευθεία πτήσης.

Ο χειριστής του αεροσκάφους μπορεί, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη κάσκα, να καθοδηγήσει τον πύραυλο εκεί που στρέφει το βλέμμα του.
Ένας μαγνητικός ιχνηλάτης (Magnetic Tracker) που είναι τοποθετημένος πάνω στην κάσκα του χειριστή, καταγράφει την κίνηση του κεφαλιού του χειριστή.

Επιπλέον, ο χειριστής μπορεί να βλέπει στο σκιάδι του δεδομένα όπως η ταχύτητα του αεροσκάφους, το ύψος πτήσης, η απόσταση από το στόχο χωρίς να χρειάζεται να στρέψει το κεφάλι του στο cockpit. Γι’αυτό το λόγο η κάσκα JHMCS είναι ένα αποτελεσματικό HUD (Heads-Up Display).

Βέβαια η «ειδικότητα» της 343Μ είναι η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας (SEAD) με την χρήση βλημάτων αντιραντάρ AGM-88B HARM και αυτή «ειδικότητα» είναι που θα χρησιμοποιήσει στην άσκηση «Noble Dina», προσομοιώνοντας εχθρικά μαχητικά που θα επιδιώξουν να προσβάλουν τα σκάφη επιφανείας των τριών χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση.

Τα μαχητικά θα φέρουν και τις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου προκειμένου να αυξήσουν το χρόνο παραμονής του στο δυνητικό πεδίο μάχης της Α.Μεσογείου, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και εναέριους ανεφοδιασμούς από αμερικανικά αεροσκάφη-τάνκερ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: