Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας


Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας συναντήθηκε χθες με Αμερικανική αντιπροσωπεία, υπό τον ειδικό απεσταλμένο της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, .......


.....πρέσβυ Richard Morningstar, γνωστού και από τις απόψεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν για συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο (βλ. Eλληνο-τουρκική συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου επιθυμούν οι ΗΠΑ).

Βασικά θέματα που συζητήθηκαν, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβυ Daniel Bennett Smith, ήταν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, τα ζητήματα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας και η αλλαγή του ενεργειακού τοπίου λόγω του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκαν ακόμα τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την Ευρώπη και στα οποία η γεωγραφική θέση της χώρας μας έχει καθοριστική σημασία. 

Τέλος, ο Στ. Δήμας υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί νέες μεγάλες δυνατότητες, καθώς παρέχει στην Ευρώπη μια πολύτιμη εναλλακτική πηγή και οδό μεταφοράς ενέργειας, στην υλοποίηση της οποίας η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια είχε διαβουλεύσεις με τους Morningstar και Smith, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ι.-Α. Ζέπος ενώ υπήρξε και συνάντηση με τον υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας, καθ. Κώστα Μαθιουδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: