Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τουρκία: Απειλεί με «ξήλωμα» των ραντάρ της αντιπυραυλικής



Σε νέα προσπάθεια κατευνασμού επιδόθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, όπου διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι τα νατοϊκά ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας που έχουν εγκατασταθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία δεν αποτελούν απειλή για την Τεχεράνη.


Μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Ερντογάν δεν δίστασε να δηλώσει ότι : «αν οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει δεν γίνουν σεβαστές, δεν θα διστάσουμε να ξηλώσουμε τα ραντάρ από το έδαφός μας».


Η Τουρκία είχε αποδεχτεί την εγκατάσταση των ραντάρ στο έδαφός της, ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι θα δηλωθεί ξεκάθαρα ότι η εγκατάσταση δεν στρέφεται κατά καμίας χώρας και ότι τα στοιχεία που θα συλλέγονται δεν θα διατίθενται στο Ισραήλ.

«Αν το ΝΑΤΟ δεν συμμορφωθεί – όπως είπε χαρακτηριστικά – με τους όρους αυτούς θα τους ζητήσουμε ναξηλώσουμε το σύστημα», είπε ο Ερντογάν.

Το ΝΑΤΟ πάντως αν και δηλώνει ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά καμίας χώρας, εντούτοις θεωρεί το Ιράν ως εν δυνάμει απειλή.

Η δε απόφαση της Τουρκίας για την εγκατάσταση των ραντάρ στο έδαφός της είχε προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της με το Ιράν, με Ιρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι οι εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν στόχο, αν το Ιράν δεχτεί επίθεση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνόδευε τον Ερντογάν στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, το Ιράν δεν είναι δυσαρεστημένο με την Τουρκία, αλλά ανησυχεί για τα ραντάρ.

Και αυτός πάντως δήλωσε ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν τα ραντάρ δεν θα είναι προσβάσιμες σε καμία άλλη, μη Νατοϊκή, χώρα, φωτογραφίζοντας το Ισραήλ, και ότι αποκλειστικά Τούρκοι στρατιωτικοί θα έχουν την διοίκηση και τον έλεγχο των συστημάτων, ώστε να είναι εγγυημένη η διαφύλαξη των προϋποθέσεων που η Άγκυρα έχει θέσει. 

«Είμαστε σε θέση να ζητήσουμε την απομάκρυνση των ραντάρ, εντός έξι μηνών, αν υποπέσει στην αντίληψή μας, διαφορετική χρήση τους », κατέληξε ο Νταβούτογλου.

Οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, προφανώς εντάσσονται στο διπλωματικό παιχνίδι της Άγκυρας.
Ωστόσο αποκτούν άλλη βαρύτητα – κυρίως προς τη Δύση – γινόμενες από την Τεχεράνη.

Η Άγκυρα φαίνεται και πάλι να παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά. Αν και η συριακή και η ιρανική κρίση έδωσαν το φιλί της ζωής στην Τουρκία, αυτή εξακολουθεί να προσπαθεί να εμφανιστεί ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη, ικανή να αγνοεί τα αμερικανικά κελεύσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: