Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

«Noble Dina»: Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο


Μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina», στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου.


Η άσκηση έχει σοβαρό «γεωπολιτικό υπόβαθρο», τόσο λόγω του τόπου διεξαγωγής, όσο και του χρόνου.

Θα μπορούσε να αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι απειλές της στις ενεργειακές ζώνες της Αν. Μεσογείου δεν έχουν περιεχόμενο έναντι του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη σαφή συμμετοχή και των ΗΠΑ, λόγω των πετρελαϊκών συμφερόντων.
Η κύρια φάση της άσκησης θα εξελιχθεί στην «γκρίζα», κατά τους Τούρκους ζώνη, νότια του Καστελόριζου και νότια της Κύπρου.

Η περιοχή που έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή της φτάνει μέχρι τις ακτές του Ισραήλ. Ουσιαστικά πρόκειται για άσκηση ακριβώς στην περιοχή που η Τουρκία προβάλει προσκόμματα.

Από ελληνικής πλευρά στην άσκηση συμμετέχουν μαχητικά F-16 Block 52+, μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.

Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη φορά στην άσκηση, στην οποία μέχρι το 2010 λάμβαναν μέρος μόνο αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις.

Η Ελλάδα κλήθηκε να συμμετάσχει για πρώτη φορά το 2011 από το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί την εν λόγω άσκηση υψηλής διαβάθμισης, χωρίς ποτέ να ανακοινώνει δημόσια ότι σχετίζεται με αυτήν.

Με την ελληνική συμμετοχή, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται κοινωνοί των διαβαθμισμένων αυτών στοιχείων, κίνηση που μεταφράζεται ως οριστική σύνδεση των συμφερόντων των συμμετεχόντων κρατών.
Και ο νοών νοείτω…

Δεν υπάρχουν σχόλια: