Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ενιαίος χώρος ασφάλειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Νέα κοιτάσματα πετρελαίου στη Κύπρο!

 
Aυτό που πολλοί ανέμεναν σε ότι αφορά τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα νοτίως της Κύπρου, δηλαδή όσο προχωρούμε δυτικότερα από τις ακτές της Α.Μεσογείου τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης πετρελαίων παρά φυσικού αερίου, φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα. 


Μετά την αποκάλυψη του Κύπριου πρεσβευτή Ιωσήφ Ιωσήφ στο συνέδριο Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα την περασμένη Πέμπτη στο Ζάππειο ότι έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα αποθέματα 1,68 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ο πρωτεργάτης του κυπριακού προγράμματος εύρεσης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ Σόλων Κασίνης αποκάλυψε ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι ένα δεύτερο κοίτασμα στα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 στα οποία άμεση εμπλοκή έχει η γαλλική ΤΟΤΑL σε βάθος περί τα 7.400 μέτρα.
 πιθανότατα κρύβει μία ποσότητα 1-4 δισ. βαρελιών!

Μάλιστα οι Γάλλοι είναι τόσοι σίγουροι πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κοίτασμα ώστε ζητάνε να «τρυπήσουν» αμέσως μόλις λάβουν την άδεια από την Κύπρο για τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς πρώτα να προχωρήσουν σε σεισμικές τρισδιάστατες έρευνες (τα γνωστά πλέον σε όλους μας σεισμικά 3D).

Βέβαια να πούμε ότι το κόστους εξόρυξης σε τέτοια βάθη είναι αρκετά υψηλό και η ποσότητα δεν είναι αυτό που λέμε "Θα κρατήσει για πάντα" (π.χ. η Λιβύη κατ'έτος παράγει περί τα 400 εκατ. βαρέλια) , αλλά και πάλι εξασφαλίζεται η ευημερία του δεύτερου ελληνικού κράτους και τονίζεται ο χαρακτηρισμός El Dorado για την περιοχή.

Να πούμε ότι όσο πλησιάζουμε στο σημείο σύνδεσης της κυπριακής με την δυνητική ελληνική ΑΟΖ, τόσο "πυκνώνουν" τα κοιτάσματα, αλλά μεγενθύνεται και το πρόβλημα ασφάλειας λόγω των τουρκικών διεκδικήσεων...

¨Οπως τόνισε την Πέμπτη ο Κύπριος πρεσβευτής στην Αθήνα "Τεράστιας σημασίας θα είναι και η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα συνδέει ενεργειακά το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ".

Ο πρεσβευτής της Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ,αναλύοντας τις προτεραιότητες που δίνει η Λευκωσία για το αμέσως προσεχές διάστημα ανέφερε ότι είναι οι εξής:

Α) Ενεργειακή αυτονομία της κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια


Β) Ανάδειξη σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη


Γ) Διασφάλιση οδών ανεφοδιασμού


Δ) Ενίσχυση φιλίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης για εδραίωση της ασφάλειας ,με άλλες χώρες τις περιοχής


Για να επιτευχθούν τα παραπάνω "οι τρεις ΑΟΖ που συνορεύουν", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο συνέδριο "Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα", Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ουσιαστικά θα αποτελέσουν μία ενιαία περιοχή ασφάλειας.

Οι θέσεις τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, όσο και των πρεσβευτών του Ισραήλ Αριε Μέκελ (πρώτος αριστερά στη φωτό δίπλα στον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκο), όσο και της Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ (δεξιά στη φωτό δίπλα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας) προς αυτή την κατεύθυνση έδειξαν με σαφήνεια...

Δείτε το βίντεο με το απόσπασμα των όσων είπε ο Σόλων Κασίνης και το οποίο ανέβασε στο youtube.com ο ειδικός επί των ερευνών υδρογονανθράκων και ο άνθρωπος που άνοιξε το συνέδριο Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνας με μια πολύ σημαντική ομιλία, Ηλίας Κονοφάγος:




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: