Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΟΖ Αλλάζουν οι προτεραιότητες στην ενίσχυση των ΕΔ – Σε ΠΝ και ΠΑ η «μερίδα του λέοντος»

Σε αναθεώρηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προχωρούν τα επιτελεία και των τριών Όπλων υπό τον γενικό συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. 


Αυτό αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του γενικού επιτελείου. 

Η αναθεώρηση των προγραμμάτων έχει ένα και μοναδικό στόχο:
Την προσαρμογή της εθνικής άμυνας στα νέα δεδομένα έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από τις ελληνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στο συνέδριο που διοργάνωσε το defencenet.gr «Κανένα βήμα πίσω δεν θα γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ΑΟΖ και ότι έχει πει προ εκλογών θα τηρηθεί. 

Η κυβέρνηση θα σταθμίσει όμως όλες τις καταστάσεις και θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος για το εθνικό συμφέρον της χώρας. 

Έρχονται σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη. Εξελίξεις σε επίπεδο πρωθυπουργού ΥΠΕΞ και υπουργείου Άμυνας που έχω την τιμή να ηγούμαι» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα ο υπουργός προειδοποίησε και την Τουρκία να «προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα» παύοντας την επιθετική πολιτικής της στο Αιγαίο. 

Η αναθεώρηση επομένως των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων υπό το συγκεκριμένο πρίσμα είναι πρακτικά "εκ των ων ουκ άνευ" και έχει ως επιμέρους στόχους πρώτον την προστασία των συγκοινωνιών των θαλασσίων οδών από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κατά δεύτερον την προστασία στην πράξη των περιοχών που περιέχονται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κατ΄ επέκταση της εν δυνάμει ΑΟΖ.

Μάλιστα προβλέπεται η ενίσχυση των φρουρών που διατηρούν οι ΕΔ σε νησιά όπως το Καστελόριζο, η Στρογγύλη και η Ρω καθώς αναμένεται αύξηση –τόσο «ποιοτική» όσο και ποσοτική- των τουρκικών επιθετικών κινήσεων οι οποίες θα «συμβαδίζουν» με τις αντίστοιχες ελληνικές κινήσεις στο θέμα της ΑΟΖ.

 Ένα συντονισμό που θα θέσει σε κίνηση η Τουρκία για ευνόητους λόγους εκφοβισμού της Ελλάδας.

Βάσει αυτών το ΓΕΕΘΑ μελετά ήδη το νέο «χάρτη» των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων οι οποίες κυριότερα στοχεύουν στην ενίσχυση της ΠΑ και του ΠΝ.

Έτσι επειγούσης σημασίας φαίνεται να έχει το θέμα του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) μια έλλειψη η οποία καθηλώνει ουσιαστικά τις δυνατότητες του ΠΝ για έλεγχο και προστασία των εθνικών υδάτων αφήνοντας την τουρκική Αεροπορία και Ναυτικό με τα CN-235MPA να «αλωνίζουν» στο Ν.Α. Αιγαίο –παραβιάζοντας ταυτόχρονα τον Εθνικό Εναέριο Χώρο- επιδεικνύοντας τα τουρκικά χρώματα και μάλιστα στο πλαίσιο αποστολών του ΝΑΤΟ όπως είναι η διαρκής άσκηση Active Endeavour.

Ένας άλλος βασικός τομέας που χρήσει ενίσχυσης είναι η ΠΑ.

Βασικός άξονας είναι η αυτονόητη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μαχητικών να φτάσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο με την παραγγελία των κατάλληλων ανταλλακτικών και από εκεί και πέρα η αναβάθμιση των F-16 block 50 και 52+ στο επίπεδο των F-16 Advanced ενώ θα διερευνηθεί και η δυνατότητα αναβάθμισης των Mirage 2000..

Εάν το πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage 2000EGM/BGM δεν προχωρήσει τότε μοιραία θα εξεταστούν λύσεις όπως η προμήθεια μεταχειρισμένων Mirage είτε αυτών του Κατάρ (Mirage 2000-5EDA) ή των ΗΑΕ (Mirage 2000-9). 

Σε ότι αφορά τα Mirage 2000-5 εξετάζεται η πιστοποίησή των συγκεκριμένων αεροσκαφών στη μεταφορά των βλημάτων αέρος-επιφανελίας AM-39 Exocet δυνατότητα που διαθέτουν σήμερα μόνο τα παλαιά Mirage

Εξίσου κορυφαίο είναι το θέμα της προμήθειας 2 Φρεγατών άμυνας περιοχής με την ενοικίαση σε πρώτη φάση 1+1 FREMM ή ακόμη και Horizon. 

Το θέμα θα εξεταστεί όπως έχουμε αναφέρει και κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σημαντικό θεωρείται και το θέμα αντικατάστασης των SHORADS του ΕΣ OSA-AK  με ένα από τα TOR-M2 ή Pantsir S-1. 

Μάλιστα στο πλαίσιο της αναδιάταξης προς νοτιοανατολάς της αντιαεροπορικής άμυνας θεωρείται σίγουρη η μετακίνηση συστημάτων SHORADS προς το Καστελόριζο ή και τη Στρογγύλη δεν είναι γνωστό9 όμως εάν η αναδιάταξη αυτή θα περιλαμβάνει τα παλαιά OAS-AK  νέα συστήματα.

Εξίσου ουσιαστικό είναι να σημειωθεί πως η όποιες εξοπλιστικές κινήσεις της Ελλάδας θα γίνουν είτε υπο το προμηθευτικό οικονομικό πακέτο των FMS είτε με αποπληρωμές σε βάθος χρόνου το εύρος του οποίου θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές συνεννοήσεις με τις προμηθεύτριες χώρες. 


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: