Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Creta Farms: Από μια φάρμα στην Κρήτη σε… φάρμες σε όλον τον κόσμο

Creta Farms: Από μια φάρμα στην Κρήτη σε… φάρμες σε όλον τον κόσμο

Ο μεγαλύτερος εξειδικευμένος παραγωγός κρέατος και αλλαντικών στην Ελλάδα έχει μια πορεία 43 ετών και πολλές ιστορίες να διηγηθεί


Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Η Κρήτη είναι ένας τόπος ευλογημένος.

Σχεδόν τα πάντα καλλιεργούνται εκεί και σχεδόν όλα είναι άριστης ποιότητας.

Πράγμα που σημαίνει ότι και τα πολυάριθμα ζωντανά που βόσκουν στα λιβάδια και τα όρη της, τρέφονται με ό,τι καλύτερο υπάρχει.
Απ’ όλα τα αγαθά που φύονται στην κρητική γη ένα είναι πιο πολύτιμο:

Η ελιά και το λάδι της.

Ο Όμηρος ονόμασε «υγρό χρυσάφι» το ελαιόλαδο και οι απόγονοι ενός κτηνοτρόφου από το Αρκάδι της Κρήτης βάλθηκαν να αποδείξουν πόσο δίκιο είχε ο αρχαίος ποιητής.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Στυλιανός Δομαζάκης εξέτρεφε για χρόνια τα ζώα του στα βοσκοτόπια γύρω από το Αρκάδι.

Το 1970, στη θέση Λατζιμάς, με τη βοήθεια της οικογένειάς του ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης σημερινής επιχείρησης.

Εννέα χρόνια μετά, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις της οικογένειας Δομαζάκη γίνονται μια, υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και λίγο μετά, εκτός από την εκτροφή των ζώων, η οικογένεια ξεκινά να φτιάχνει και αλλαντικά.

Το 1990 αναλαμβάνουν την επιχείρηση οι δύο σημερινοί της ιδιοκτήτες, οι γιοι του Στυλιανού Δομαζάκη, Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος.

Αυτοί είναι που επέκτειναν τα ενδιαφέροντα της εταρείας, πέρα από το κρέας και στο ελαιόλαδο.

Το μεράκι των δύο αδελφών για καινοτομικά προϊόντα βασισμένα σε αγνά συστατικά, η πίστη τους στην κρητική διατροφή και το όνειρό τους να γίνουν πρεσβευτές της, ταξιδεύοντάς τη σε όλο τον κόσμο, οδήγησε στη γέννηση της Creta Farm.

Aπό φάρμα σε… επιχείρηση

Από το 1993 ως το 2000 οι εγκαταστάσεις στο Λατζιμά μεγαλώνουν, ενώ τα πρώτα υποκαταστήματα ανοίγουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο Ηράκλειο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πάτρα.

Η Creta Farm αποκτά θεμέλια στις πιο μεγάλες ελληνικές πόλεις και θέτει έτσι τις βάσεις για μια πορεία που σύντομα θα γίνει διεθνής.

Έχει, όμως, ένα σπουδαίο προϊόν να πουλήσει και το ταξίδι της δεν είναι τυχαίο.
Η πρωτοποριακή σειρά 0-3%, με κύρια χαρακτηριστικά την πλούσια γεύση και τα χαμηλά λιπαρά, στην ουσία δημιουργεί μια νέα κατηγορία αλλαντικών. 

Μέχρι τότε τα αλλαντικά χαρακτηριζόταν από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ήταν κάτι σαν «απαγορευμένη απόλαυση» για πολλούς.

Η κίνηση της Creta Farm οδηγεί στην απενοχοποίησή τους και τα προϊόντα της εταιρείας γίνονται ανάρπαστα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των μπακάλικων.

Όμως, τα δύο αδέλφια Δομαζάκη δε θα επαναπαυθούν στην επιτυχία τους.

Η επόμενη ιδέα τους είναι ακόμη πιο πρωτοποριακή.
Έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά αλλαντικών. 

Και, μάλιστα, να το κάνει με ένα τρόπο που θυμίζει Ελλάδα από την πρώτη ως την τελευταία του λεπτομέρεια.
Εν Ελλάδι

Η ιδέα ήταν απλή: 

Επιλογή εκλεκτού κρέατος, αφαίρεση του ζωικού λίπους με χειρoνακτικό τρόπο και άμεση ενσωμάτωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από την Κρήτη ως μέσου υποκατάστασης του ζωικού λίπους.

Ο μοναδικός αυτός τρόπος προετοιμασίας των αλλαντικών τους δίνει εξαιρετική γεύση και, βέβαια, τα κάνει απαράμιλλα από πλευράς θρεπτικής αξίας.

Αυτή την εξαιρετικά καινοτόμα σειρά αλλαντικών οι αδελφοί Δομαζάκη θα την πουν «Εν Ελλάδι»…

Στην Ελλάδα, λοιπόν, γεννιέται μια ιδέα που θα κατακτήσει σύντομα όλον τον κόσμο.

Θα μεσολαβήσει, βέβαια, μια μεγάλη επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ, το 2002, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι της Αττικής.

Το 2004 η Creta Farm θα φτάσει στην Κύπρο και 3 χρόνια αργότερα θα μπει και στην αγορά των ΗΠΑ.

Η μία μετά την άλλη, ανοίγουν οι αγορές όλου του κόσμου και η απίστευτη ιδέα των αδελφών Δομαζάκη γίνεται αντικείμενο απόλαυσης σε όλο τον πλανήτη.

Η Creta Farm στην πορεία θα μετονομαστεί σε Creta Farms, αλλά η φιλοσοφία της θα μείνει η ίδια. 

Παράγει αγνά, υψηλής ποιότητας και με πλούσια γεύση προϊόντα, έχοντας παντρέψει την μεσογειακή διατροφική παράδοση με την καινοτομία.

Οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται σήμερα είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία η Ελβετία και η Κύπρος.

Καινοτομία και παράδοση μαζί
Όπως λένε και οι αδελφοί Δομαζάκη: 

«Ξεκινήσαμε από την Κρήτη με την Creta Farms, μια εταιρεία αμιγώς ελληνική και την εξελίξαμε πλέον στο μεγαλύτερο εξειδικευμένο όμιλο επιχειρήσεων κρέατος και αλλαντικών στην Ελλάδα. 

Έχουμε δημιουργήσει μια εξαιρετικά στενή σχέση με τους καταναλωτές, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.

Επενδύουμε σε πόρους, χρόνο και τεχνογνωσία και τολμούμε να καινοτομήσουμε, με πρωτοποριακές και ποιοτικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς τη δυναμική τροχιά μας, μεταφέροντας παγκοσμίως τις ευεργετικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής, ακολουθώντας τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και με απόλυτο σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο».

Αυτό το μανιφέστο, βέβαια, θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των κατάλληλων ανθρώπων. 

Αλλά η Creta Farms έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι καταφέρνει να περνάει το όραμά της και τους εργαζόμενούς της.

Σήμερα εργάζονται για την εταιρεία περισσότεροι από 600 υπάλληλοι, εκ των οποίων άνω του 10% έχει πανεπιστημιακή μόρφωση.

Όλοι αυτοί δουλεύουν σε ένα περιβάλλον υπερσύγχρονο.
Η Creta Farms είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, με εγκαταστάσεις με όλα τα τελευταία μηχανήματα και μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής.

Κάθε χρόνο επενδύει όλο και περισσότερα στις νέες τεχνολογίες, με σκοπό από τη μία να διασφαλίζει ότι η ποιότητα των προϊόντων της θα είναι πάντα κορυφαία και από την άλλη ότι θα συνεχίζει να προστατεύει το περιβάλλον.

Η παραγωγική μονάδα της Creta Farms έφτασε κάπως έτσι μια δυναμικότητα έως και 200 τόνων ημερησίως. 

Λειτουργεί σε τρεις βάρδιες – 2 παραγωγικές και μία καθαρισμού και απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού.

Τα κρίσιμα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως και οι συνθήκες θερμοκρασίας στους χώρους παραγωγής παρακολουθούνται on line με τη βοήθεια σύγχρονων συστημάτων, ενώ ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας επιτρέπει τη συσχέτιση του τελικού προϊόντος ακόμα και με τον αριθμό του θαλάμου απογαλακτισμού του χοιρινού που αποτέλεσε την πρώτη ύλη του αλλαντικού!

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: