Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση Σαμαρά-Erdoğan στο Κατάρ

http://strategyreports.files.wordpress.com/2013/01/synanthsh-ant-samara-erdogan-sto-qattar-1.jpg
O Toύρκος πρωθυπουργός έθεσε θέμα απόσυρσης του νόμου για τους ιμάμηδες και το ζήτημα της κατασκευής ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.


Στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με δήλωσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει ότι ο Erdoğan «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα». 

Η εφημερίδα Hürriyet στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έθεσε στον Έλληνα ομολόγό του το θέμα της κατασκευής ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, δηλώνοντας τα εξής: 

«Κατά τη συνάντηση μου είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ του είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς.

 Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας.

Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση».

Εντωμεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bülent Arınç επανέφερε ζήτημα αμοιβαιότητας, συνδέοντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την ανάκληση της πρόσφατης τροπολογίας που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για τον διορισμό 240 ιμάμηδων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα δεν δίστασε να προτείνει να επιστρέψει ανυπόγραφος ο νόμος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια!


Δεν υπάρχουν σχόλια: