Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Φυρή–Φυρή για Πόλεμο το πάει η Τουρκία με την Πολεμοκάπηλη Πολιτική της

Erdogan_Kolash
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Κάθε μέρα και σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε ότι η Στρατηγική της Τουρκίας στα εξωτερικά της θέματα είναι από προκλητική έως εριστική.


Ο Ερντογάν ίσως θεωρεί ότι έχει δυναμώσει τόσο πολύ, που να νομίζει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ εντολοδόχους των αποφάσεων του.

Σε ένα βαθμό βέβαια αυτό το βλέπουμε πρακτικά να συμβαίνει, όταν χωρίς να ρωτήσει κανένα καταρρίπτει ρωσικά μαχητικά και αφού το κάνει, να απαιτεί από το ΝΑΤΟ να στηρίξει την ενέργεια του.

Τώρα βέβαια υπάρχουν και οι θεωρίες ότι όλα τα κάνει σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση της κατάρριψης του Su-24 δεν θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ, απλά ήταν η μοναδική διέξοδος για τον Ερντογάν να αποτρέψει τις αρνητικές για αυτόν διεθνείς εξελίξεις στο Συριακό.

Έτσι βλέπουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν έντονα την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα με τη Συρία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έτσι ώστε να ανακοπεί η βασική τους πρόσβαση προς την Ευρώπη.

«Το παιχνίδι έχει αλλάξει.
Φτάνει, μέχρι εδώ.
Αυτά τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι μια «παγκόσμια απειλή» και όλοι οι μαχητές του περνούν μέσω Συρίας και Τουρκίας για να ταξιδέψουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Τουρκία έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών από τη Συρία αλλά και για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη».


«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι αρκετό για να λυθούν τα προβλήματά μας και αυτό δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Τουρκίας» δήλωσε στην εφημερίδα Τούρκος αξιωματούχος. 

Παρ” όλα αυτά, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων είναι μια κίνηση που πρέπει να κάνει από μόνη της η Άγκυρα, κάτι που έχει καταστεί σαφές μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

«Η Τουρκία πρέπει να επιταχύνει το βήμα όσον αφορά αυτό το ζήτημα και δεν πρέπει να κοιτάει προς εμάς (τις ΗΠΑ),  για να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν τα σύνορα τους. Το Παρίσι είναι μια κλήση αφύπνισης, που δείχνει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν ελέγχουν» φέρεται να τόνισε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς αμφισβητεί τις εξηγήσεις της Άγκυρας για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και χαρακτηρίζει πολεμοκάπηλη την συμπεριφορά της Τουρκίας, καταδικάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ, ο Νίκολιτς αναφέρει ότι έστειλε τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του πιλότου εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράσταση του στον αγώνα της Ρωσίας κατά των τρομοκρατών.

«Το τηλεγράφημα αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και καταδίκη της πολεμοκάπηλης συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή των τρομοκρατών που έφερνε σε πέρας η ρωσική πολεμική αεροπορία και πιθανότατα να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην σύγκρουση της με τη Ρωσία» επισημαίνει ο Νίκολιτς.

Αμφισβητεί τις εξηγήσεις που δίνει η Άγκυρα για το επεισόδιο τονίζοντας ότι ακόμη κι αν υπήρξε παραβίαση θα έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά η Τουρκία και όχι να καταρρίψει το αεροσκάφος.

«Η Τουρκία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα χιλιάδες τέτοια επεισόδια, υπήρξε στιγμή που σαράντα τουρκικά αεροσκάφη βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά οι παραβιάσεις αυτές αντιμετωπίζονταν με την διπλωματία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφήνει, επίσης, αιχμές για το ρόλο της Άγκυρας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα εκτιμώντας ότι «είναι δύσκολο να περιμένει κανείς οποιαδήποτε βοήθεια από την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που καταστρέφει την Ευρώπη».

Εξέφρασε, ακόμη, την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει το λάθος που διέπραξε και θα ζητήσει συγνώμη από την Ρωσία ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Θεωρούμε ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά, τότε ο πόλεμος δυστυχώς είναι πολύ κοντά και το ερώτημα είναι πόσο θα γενικευθεί.
Είναι προφανές πλέον ότι η Τουρκία έχει αποτελέσει τον κυριότερο παράγοντα ενδυνάμωσης του ISIS και αν δεν αλλάξει τακτική θα θρηνούμε καθημερινά θύματα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: