Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ο Ερντογάν κρατά “ομήρους” τους Γερμανούς στο Ιντσιρλίκ!Τι ζητά από το Βερολίνο

erdogan_pyrinika-593x330

Ο Ερντογάν κρατά “ομήρους” τους Γερανούς στρατιωτικούς στο Ιντσιρλίκ,εκβιάζοντας το Βερολίνο να αποσύρει το Ψήφισμα της Bundestag για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η είδηση είναι ότι ακούγονται ήδη φωνές στη Γερμανία που το…συζητάνε!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ,ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ,για παράδειγμα: αν και τόνισε ότι «έχουμε μεγάλη κατανόηση για το γεγονός ότι βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου ασκούν πίεση στην κατεύθυνση ότι θα πρέπει να μπορούν να επισκέπτονται τους στρατιώτες τους στο εξωτερικό» χαρακτηρίζοντας  αυτό το δικαίωμα «αυτονόητο»,πρόσθεσε ότι «είναι εξίσου σωστό να συζητηθούν κάποια δύσκολα θέματα με την Τουρκία», μεταξύ των οποίων είναι και το Ψήφισμα της Bundestag για την Γενοκτονία των Αρμενίων, το οποίο για την τουρκική πλευρά έχει άμεση σχέση με την επιθυμία των γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ.


«Πρέπει να λάβουμε υπόψη, είτε το θεωρούμε καλό είτε όχι, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν βρίσκει αυτή την απόφαση της γερμανικής Βουλής τόσο καλή και τόσο ωραία, όπως πολλοί στην γερμανική κοινή γνώμη», δήλωσε ο κ. Σέφερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον το γερμανικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει σύντομα την ανανέωση της εντολής παραμονής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ, η οποία εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος έτους.


Σε ό,τι αφορά την απόφαση κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας να επισκεφθεί τους γερμανούς στρατιώτες τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να καταστεί δυνατή, παραδέχθηκε ωστόσο ότι αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Τουρκίας να το απαγορεύσει, για να καταλήξει:

«Για πολλούς λόγους όμως πιστεύουμε ότι δεν θα ήταν τώρα η σωστή στάση – και όχι οπωσδήποτε προς το συμφέρον της Τουρκίας, με το βλέμμα στους πολλούς κοινούς στόχους και την κοινή στρατηγική εναντίον του ‘Ισλαμικού Κράτους’».

 Αναφερόμενος σε χθεσινά δημοσιεύματα που ήθελαν το γερμανικό υπουργείο ‘Αμυνας να προετοιμάζει την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Ιντσιρλίκ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίσας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν Μπόρις Ναντ δήλωσε ότι η επιθυμία είναι να παραμείνουν οι δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ, καθώς η βάση διαθέτει από στρατιωτικής άποψης πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία άλλωστε οδήγησαν και στην αρχική απόφαση να χρησιμοποιηθεί.

«Εάν όμως το Κοινοβούλιο λόγω π.χ. της απαγόρευσης των επισκέψεων των βουλευτών, μας καλέσει να πάμε αλλού, τότε πρέπει βεβαίως να έχουμε και εναλλακτικές. Δεν είναι πάντως κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Εμείς θέλουμε να μείνουμε εκεί και το Ιντσιρλίκ είναι η πρώτη μας επιλογή (…) Υπάρχουν όμως διάφορες εναλλακτικές, διάφορα αεροδρόμια», δήλωσε.

Θα πάνε Κύπρο οι Γερμανοί;
Το Βερολίνο δεν έχει βολιδοσκοπήσει τη Λευκωσία για ενδεχόμενη μετεγκατάσταση στην Κύπρο των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

 Πρόσθεσε ότι εάν και εφόσον η Κύπρος βολιδοσκοπηθεί επισήμως, θα απαντήσει κατά πόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα και σε ποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει. Το ενδεχόμενο αυτό προέκυψε μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τις Γερμανικές δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ εξ αιτίας της ομόφωνης έγκρισης ψηφίσματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανική Βουλή.

 Στο Ιντσιρλίκ σταθμεύουν έξι αεροπλάνα Tornado, τα οποία διενεργούν επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: