Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Σοκαριστική ανακοίνωση από Υπουργείο Υγείας: «Τα κρούσματα ελονοσίας είναι αναμενόμενα λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών»!

ygeias_1
"ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ" ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ;

Στην παραδοχή της έξαρσης των κρουσμάτων ελονοσίας στην Ελλάδα προχωρά με ανακοίνωση του το υπ. Υγείας επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες μετά την επιβολή καραντίνας από την αιμοδοσία σε 12 περιοχές της επικράτειας.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων ήταν «απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα».

Δεν παραλείπει, τέλος, να παραδώσει «μαθήματα» δημοσιογραφίας υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψη του θέματος προκαλεί «άσκοπη ανησυχία στους πολίτες και κινδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας».

Για την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων, για την οποία το υπουργείο Υγείας λέει ότι είναι «ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια» ζήτησε την παραίτηση του ΓΓ του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Πατούλης.

Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας έχει ως εξής:
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια υπερβολική δημοσιότητα και  αναίτια διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος , που αφορά  κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία και διευκρινίζει ότι :

α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.

β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη  συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση  των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας

ε)  Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό,  θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή, έχειδώσει  προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει  αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.  

Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας  άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας.

Η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού."

Στο μεταξύ διέρρευσε από το υπουργείο Μετανάστευσης ένα θέμα άκρως σχετικό με την παραπάνω ανακοίνωση: Μικρούς καταυλισμούς στους οποίους θα φιλοξενούνται έως 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα απλώσει σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση.

 
Για τις προθέσεις της κυβέρνησης μίλησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη εξέφρασε την άποψη ότι όλοι οι δήμοι της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, πρέπει να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στα νησιά (σ.σ. και υπολογίζονται σε πάνω από 11.000).

 
Τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές της Κρήτης, που ανησυχεί για τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφέρει εκεί 2.000 μετανάστες από τα νησιά. 

Για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό κάνει λόγο από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικιλίας ο οποίος σε δήλωσή του στο MEGA ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Το μόνο που δεν μας είπε είναι ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα.
Και μάλλον δεν μας το είπε, όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί είναι το ίδιο, σε γενικές γραμμές με αυτό που εφαρμόζουν άγαρμπα και χονδροδειδώς οι νυν κυβερνώντες κατ'εντολήν του Βερολίνου: Η μετατροπή της χώρας σε αποθήκη μουσουλμάνων προσφύγων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: