Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Βίντεο: Δεκάδες ελληνικά ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 με πυροβόλο ZU-23-2 αναπτύχθηκαν στα νησιά του Α.Αιγαίου!

bmp1_zu23l
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
του Θεόφραστου ΑνδρεόπουλουΠερί τα 30 τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού, έχουν ήδη μετασκευαστεί σε φορείς του πυροβόλου ZU-23-2 των 23 χλστ. προσθέτοντας έτσι στο ελληνικό οπλοστάσιο ένα όπλο υποστήριξης Πεζικού, το οποίο δεν υπήρχε μέχρι στιγμής.


Υπολογίζεται ότι θα μετασκευαστούν συνολικά 50 οχήματα.
Ολα τα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Η ανάπτυξή τους επιταχύνθηκε μετά το πραξικόπημα. Δεν είναι ελληνική πατεντα, έχει γίνει και από άλλα κράτη, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο συνδυασμός δοκιμάστηκε από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δυο παλιά  ρωσικά όπλα, συνδυαζόμενα έδωσαν ένα πολύ πρακτικό και θανατηφόρο για τους πιθανούς εχθρούς, αποτέλεσμα

Εχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρα για αποβατικά, ακόμα και για άρματα μάχης Μ48 και Μ60 σε βολές στην πλαϊνή θωράκιση.

Η μετασκευή αφορά την αφαίρεση του πύργου με το πυροβόλο των 2A28 των 73 χλστ. και την τοποθέτηση ανοικτής κατασκευής (εδώ υπάρχει ένας αναγκαστικός συμβιμασμός που καθιστά ευάλωτο το προσωπικό), με το δίδυμο πυροβόλο των 23 χλστ. ZSU-23-2.


Την πρώτη μετασκευή των συγκεκριμένων ΤΟΜΑ είχε παρουσιάσει το 308 ΠΕΒ τον Νοέμβριο του 2013 σε συνδυασμό με την παρουσίαση και μετασκευασμένων Μ 113 Α1 τα οποία έφεραν τόσο το ZSU-23-2 όσο και το πυροβόλο M-61A1 Vulcan των 20 χλστ.


Ο συνδυασμός Μ113Α1 και ZSU-23-2 δεν προκρίθηκε για ευνόητους λόγους αλλά αντίθετα αυτός του BMP-1 κρίθηκε ως ικανοποιητικός για την έναρξη δοκιμών αποδοχής.  
Από τη μετασκευή γίνονται διακριτά τα πλαϊνά ασπίδια στις θέσεις των πυροβολητών για να προστατευθούν από πυρά ελαφρών όπλων και θραύσματα, αλλά σαφώς η προστασία του προσωπικού από το οπίσθιο τόξο αλλά και γενικότερα είναι ανεπαρκής σε ρεαλιστικές  συνθήκες μάχης.


Η ανάγκη παρόμοιων διαμετρημάτων για υποστήριξη του Πεζικού έχει φανεί με τον καλύτερο τρόπο στον πόλεμο της Συρίας όπου μετασκευές πυροβόλων και πιο ειδικά  των ZSU-23-2 σε κάθε είδους οχημάτων έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μάχες κυρίως σε αστικό περιβάλλον.


Λύσεις όπως αυτή εγγυώνται μια αποτελεσματική παροχή πυρών υποστήριξης τόσο με ισχύ πυρός όσο και σε ρυθμό εκπεμπόμενων πυρών σε αποστάσεις μέχρι και 2,5 χλμ.
Τέτοια όπλα είναι περισσότερο ευέλικτα από τα πυρά αρμάτων μάχης εξασφαλίζοντας πυκνή κάλυψη που άλλα μικρότερα διαμετρήματα όπως για παράδειγμα των 7,62 ή των 12,7 χλστ. φυσικά και αδυνατούν  να δώσουν.
Δείτε τα πολύ ενδιαφέροντα βίντεο: 




Δεν υπάρχουν σχόλια: