Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

“Πως σώσαμε τον πιλότο του Apache”! Η αφήγηση των κομάντος της Ζ’ ΜΑΚ στον Καμμένο

2-2-1-660x330
Με ”φιλί της ζωής” και άψογη εφαρμογή όλης της διαδικασίας ΚΑΡΠΑ (τεχνητής αναπνοής) από τον συνάδελφό του κομάντο της  Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ) πάνω στην βάρκα, σώθηκε ο πιλότος του επιθετικού ελικοπτέρου  Longbow Apache που έπεσε στα αβαθή στην παραλία Βρασνών, στο πλαίσιο  της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Σάρισσα 2016».


Ο καταδρομέας, μαζί με τους άλλους δυο συναδέλφους του, που μαζί κινήθηκαν συντονισμένα για την διάσωση του αναίσθητου και δεμένου στη θέση του, στο  κόκπιτ πιλότου, τιμήθηκαν χθες με Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, την ανώτερη ηθική αμοιβή που απονέμεται σε στρατιωτικούς εν καιρώ ειρήνης,  από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την άμεση και επιτυχή αντίδρασή τους να επέμβουν σωτήρια.

Πρόκειται για τους ΕΠΟΠ Λοχίες (Πεζικού) Γεώργιο Σαπρανίδη, Αθανάσιο Χριστοδουλάκο και Σταύρο Τζαβαριάν, όλοι τους στελέχη της Ζ’ΜΑΚ, οι οποίοι έλαβαν το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, το συνοδευτικό Δίπλωμα και την πλακέτα του ΥΠΕΘΑ από τον Υπουργό Άμυνας στο γραφείο του.

Ο κ Καμμένος  ζήτησε από τους κομάντος να πληροφορηθεί πως έγινε η διάσωση και οι τιμηθέντες του είπαν :
<<Εμείς οι τρεις είμαστε όλοι βατραχάνθρωποι και έχουμε εκπαιδευτεί να λειτουργούμε και να ενεργούμε ομαδικά.

Έτσι μόλις είδαμε τη συντριβή του ελικοπτέρου σπεύσαμε αμέσως με τη φουσκωτή λέμβο στην περιοχή μαζί με συναδέλφους μας από μία δεύτερη λέμβο.
Αυτοί ασχολήθηκαν με τον πιλότο ο οποίος είχε απελευθερωθεί και ήταν ήδη στην επιφάνεια.

Εμείς δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με αυτόν.
Αλλά οι δύο μας βουτήξαμε αμέσως, ο ένας άνοιξε την καλύπτρα του πιλότου ο οποίος ήταν ακόμα μέσα στο κόκπιτ, δεμένος και αναίσθητος.
Αν δεν επεμβαίναμε αμέσως είναι σίγουρο ότι θα έχανε τη ζωή του.

Ο ένας άνοιξε και κράταγε ανοικτή την καλύπτρα, ο δεύτερος απελευθέρωσε αμέσως του ιμάντες που τον συγκρατούσαν στη θέση του και τον τράβηξε έξω και οι δύο μαζί τον ανεβάσαμε στην επιφάνεια.
Εκεί είδαμε ότι από το στόμα του έβγαζε αφρούς και ήταν αναίσθητος>>. 

Και συνέχισε την δραματική αφήγηση: 

<<Αμέσως ο τρίτος από μας που ήταν στην βάρκα άρχισε την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ (σ.σ.«τεχνική αναπνοή») ενώ εμείς οδηγούσαμε τη λέμβο έξω.
Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ αμέσως μόλις βγήκε ο ταγματάρχης από τον βυθό στην επιφάνεια του έσωσε τη ζωή γιατί δεν χάθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο.
Να σημειωθεί ότι στην παραλία ήταν σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως αν απαιτείτο και άλλη,τρίτη, λέμβος με συναδέλφους μας με μπουκάλες, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβουν>>.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής: «Θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πράξη σας.
Η ανταπόκρισή σας, με δική σας πρωτοβουλία και με βάση την εκπαίδευσή σας, να σώσετε τους πιλότους, είναι ένα παράδειγμα της ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της εκπαίδευσής σας. Θερμά συγχαρητήρια, αποτελείτε παράδειγμα για όλους μας»

Να σημειωθεί ότι όπως μας είπαν αρμόδιοι του ΓΕΣ  ο ταγματάρχης.πιλότος σώθηκε κυριολεκτικά για ”ένα λεπτό”! Πρόσθεσαν δε ότι η βράβευση  και τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους  που κινήθηκαν άμεσα για την σωτηρία υπό άριστο συντονισμό από την ξηρά. 

Η εκδήλωση έγινε παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Βαγγελη Αποστολάκη και ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλη Τελλίδη. Παρόντες επίσης στην τελετή οι Υπαρχηγοί ΓΕΝ Υποναύαρχος Δημοσθένης Χέλμης και ΓΕΑ Υποπτέραρχος Αντώνης Αθανασίου ως εκπρόσωποι των απουσιαζόντων στο εξωτερικών Αρχηγών ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργου Γιακουμάκη και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Χρήστου Βαΐτση αντιστοιχα.

Παρόντες φυσικά και οι διοικητές των τιμηθέντων της προϊσταμένης Διακλαδικής Διοικήσης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξιάρχος Νικος Φλάρης και της Ζ’ ΜΑΚ Αντισυνταγματάρχης Γιάννης Καρποντίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: