Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας (ΔΝΤ) και Χάρυβδις (Ε.Ε.) – Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τυράκι στη φάκα του 3,5% πλεονάσματος

%cf%83%ce%ba%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%85%ce%b2%ce%b4%ce%b7
Τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης κινούνται στη γραμμή του ΔΝΤ αναφερόμενα στην Ελλάδα και εκείνο που επισημαίνουν είναι πώς η απόφαση του Eurogroup για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ναι μεν είναι θετική αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί.


Η μείωση του χρέους που επιτυγχάνεται είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ το πλεόνασμα του 3,5% είναι απλά ακατόρθωτο.

Στο «παιχνίδι» που παίζεται μάλιστα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ή ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών μπαίνει και η κοινωνική αναταραχή.
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg για παράδειγμα θεωρεί πώς το πλεόνασμα του 3,5% θα οδηγήσει σε νέα μέτρα άμεσα και η συνέχιση της σκληρής λιτότητας θα προκάλεσε κοινωνικές αναταραχές.

Το πλεόνασμα του 3,5% ήταν μόνιμο αίτημα του Γερμανού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους που ήθελε το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν πέρασε. Κι αυτό γιατί Σόιμπλε και Μέρκελ θεωρούν πώς αν συνέβαινε τότε οι γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017 θα εξελίσσονταν σε εφιάλτη.

Πριν από λίγο μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξαναχτύπησε και είπε πώς «η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ νέων μέτρων ή Grexit. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει». Και δυστυχώς για τους Έλληνες η απόφαση του Eurogroup όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση οδηγεί σε νέα μέτρα. 

Πρόκειται για αναφορά που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πώς κινείται στα όρια της προπαγάνδας. Είναι όμως γνωστό και δεδομένο πώς η Ελλάδα πληρώνει την σφοδρή κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.

Και πάντα την πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα. Περισσότερα από 6 χρόνια λιτότητας και μνημονίου έχουν περάσει και ακόμη η χώρα να ορθοποδήσει. Αντιθέτως βυθίζεται στην ύφεση.

Το διεθνές πρακτορείο, σε εκτενές ρεπορτάζ του για την απόφαση του Eurogroup, σημειώνει ότι τα νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι καλύτερα μεν από το τίποτα, ωστόσο δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό και τονίζει ότι όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας», επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση. Αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, τονίζεται ότι η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή, ενώ η προοπτική ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Γίνεται αναφορά στα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα και ειδικότερα στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην καταγραφή του πρωτογενούς πλεονάσματος και στην προώθηση έστω και με αργούς ρυθμούς των αποκρατικοποιήσεων.

Αυτές οι προσπάθειες δικαιολογούν την επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και την ανταλλαγή ποσοστού χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, όπως ανακοινώθηκε, σημειώνεται.

Το Bloomberg κάνει λόγο για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κοινωνικής αντίδρασης στη χώρα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και κάνει αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κ.λπ.- που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες», υπογραμμίζει.

Και προσθέτει: «Η ανεργία είναι άνω του 23%, ενώ σχεδιάζονται νέες απεργίες καθώς και άλλες διαμαρτυρίες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα, που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας» τονίζεται στο ίδιο άρθρο, το οποίο καταλήγει ότι για το δικό τους συμφέρον οι πιστωτές της κυβέρνησης πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: