Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Αυτή την φορά το «ΟΧΙ» το είπαν οι Ιταλοί: Συντριβή Ρέντσι-Βρυξελλών με 60%! - Παραιτείται ο Ιταλός πρωθυπουργός

rentzi_3
ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Βαριά ήττα για την ΕΕ και τον άνθρωπό της στην Ιταλία τον αριστερό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αποτελεί το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την αρχική καταμέτρηση των ψήφων και τα πιο "επεξεργασμένα" exit polls.



Οι Ιταλοί είπαν ένα βροντερό "ΟΧΙ" στην εκχώρηση εθνικών εξουσιών στο υπερεθνικό (ελεγχόμενο από το Βερολίνο...) κέντρο των Βρυξελλών και δίνουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI 57%-61% στο ΟΧΙ".


«Σας ευχαριστώ όλους σε κάθε περίπτωση.
Σε λίγο θα είμαι ζωντανά από το Παλάτσο Γκίτζι.
 Ζήτω η Ιταλία!
Υ.Γ.: Έρχομαι, έρχομαι» ήταν το πρώτο μήνυμα του Ματέο Ρέντσι μετά την βαριά ήττα της θέσης των Βρυξελλών στο ιταλικό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, μέσω του αγαπημένου του μέσου του twitter.


Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη.
Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως θα συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος την ερχόμενη Τρίτη, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους ακόμα και για την παραμονή του Ρέντσι στην προεδρία του κόμματος. 

Από το αποτέλεσμα επηρεάζεται και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, καθώς επεκτείνει τις απώλειες κατά 1% από το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα exit polls που δημοσιεύθηκαν αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Ιταλία για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση έδιναν ένα 55-59% υπέρ του «Όχι», ενώ το ποσοστό του «Ναι» έφτανε στο 41-45%. Αυτά τα ποσοστά έδωσαν το La7 και η Mediaset. Προβάδισμα του «Όχι» έδινε και η RAI με εκτιμώμενο ποσοστό 54-58%, έναντι 42-46%.

Η προσέλευση των Ιταλών για το δημοψήφισμα άγγιξε το 70%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων παραπέμπουν σε σαφή ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. 

Το «ciao» του Μπερλουσκόνι στον Ρέντσι
Νωρίτερα, την αποθέωση προκάλεσε η εμφάνισή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του όταν πλήθος υποστηρικτών φώναζε ρυθμικά: «Σίλβιο, Σίλβιο, Σίλβιο».

Ο πρώην Καβαλιέρε, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Φραντσέσκα Πασκάλε, δεν έχασε ευκαιρία να παρακινήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πουν «ciao», υπονοώντας ότι με την ψήφο τους θα αποχαιρετήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αρχικά είχε δεσμευτεί ότι αν επικρατήσει το «όχι» θα αποχωρήσει.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε.
Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία», είπε στους πολίτες. 
«Υπάρχει μία μάχη που πρέπει να δώσουμε από εδώ και στο εξής.
Πρέπει να την κάνετε κυρίως εσείς που έχετε δυνάμεις.
Εγώ θα προσπαθήσω, αλλά...», είπε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του έπειτα από την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: