Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ: Ο Πτέραρχος Στέλιος Πετρουλάκης εξηγεί γιατί δεν πήραμε F-18

f-18_mmrca1

Πριν μερικές μέρες το Militaire.gr  είχε δημοσιεύσει το άρθρο *** “ Αγορά του Αιώνα “ και πως η εισήγηση για αγορά     F – 18 έγινε F – 16 και Mirage 2000″. 


Ο Πτέραρχος Στέλιος Πετρουλάκης που έχει ζήσει τα γεγονότα μας έστειλε το εξής κείμενο -απάντηση:

Κύριε Διευθυντά,

Για το άρθρο: Η “ Αγορά του Αιώνα “ και πως η εισήγηση για αγορά     F – 18 έγινε F – 16 και Mirage 2000, που δημοσιεύσατε στις 19 –  11 – 2016  στο militaire, σας κάνω γνωστόν ότι, η εισήγηση δεν είναι απόφαση για αγορά κι` ακόμα τα αναφερόμενα παρακάτω.

Πράγματι αυτοί, που περιγράφονται στο άρθρο, ήταν οι τρόποι  προγραμματισμού και αγοράς  των οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας, πριν το 1981. 


Οι τρόποι αυτοί, για να τους ξαναθυμηθούμε ήταν:

α. Η φροντίδα του ΝΑΤΟ για μας και για όλα, μέχρι τη δεκαετία το 60.

β. Η  χωρίς σχέδιο,  καθυστερημένη αλλά μαζική αγορά  αεροσκαφών από τη χούντα, για τους δικούς της λόγους.


γ. Η ευκαιριακή, η επιβαλλόμενη εκ των άνω και φυσικά χωρίς σχεδιασμό,  αγορά εξοπλισμού, τα χρόνια που ακολούθησαν.

Στον τελευταίο τρόπο  περιλαμβάνεται και η μελέτη αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους.

 Την εισήγηση της οποίας έκανε, ο συντάκτης του άρθρου   τμηματάρχης του ΓΕΑ τότε, στο Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο της 4ης Αυγούστου 1981.

Χωρίς όμως να αναφέρει αν υπήρξε απόφαση του συμβουλίου και ποια ήταν αυτή.


Μία “πλήρης” μελέτη και εισήγηση, που σύμφωνα με τον ίδιο τον  συντάκτη τμηματάρχη, δεν προέβλεπε αριθμό αεροσκαφών.

 Τον αριθμό των 120  αεροσκαφών της μελέτης συμπλήρωσε, με  ”την πέννα με το ανοικτό γαλάζιο χρώμα”, ο διευθυντής του Α΄ κλάδου, με το  “ αδιαμφισβήτητο επιχειρησιακό εκτόπισμα”.


Μετά το 1981 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου δημιούργησε κυβερνητικά  όργανα,  που στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής χάραζαν την πολιτική εθνικής άμυνας. Αυτήν την πρώτη Πολιτική Εθνικής Άμυνας  ( ΠΕΑ) έγραψε, με τα ίδια του τα χέρια, ο Ανδρέας Παπανδρέου.


Μετά την έκδοση της  ΠΕΑ ακολούθησε η έκδοση κι` άλλων  θεσμικών κειμένων, κατά σειρά: Της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, των Κατευθύνσεων Αμυντικής Σχεδίασης και των Στόχων Εθνικής Άμυνας.


Στόχοι της εθνικής άμυνας είναι και το ενιαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και εκσυγχρονισμού των ΕΔ, ( ΕΜΠΑΕ). Όπως και το ενιαίο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ΕΔ ( ΕΜΑΠΑΕ).

Το πρώτο 5 ετές ΕΜΠΑΕ των ΕΔ, που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από όλα τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα των  Στρατιωτικών Γενικών Επιτελείων και της Κυβέρνησης,  εκδόθηκε το 1988.  


Από τότε ακολούθησαν  κι` άλλα προγράμματα , ακολουθώντας την ίδια μέχρι σήμερα διαδικασία.


Επομένως ο Πρωθυπουργός της Χώρας και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ανδρέας Παπανδρέου δεν  αποφάσισε μόνος του τον Ιούλιο 1984, για την απόκτηση 40 αεροσκαφών F-16 και 40 αεροσκαφών Mirage 2000, αλλά τα συλλογικά όργανα, που είχαν από τότε θεσμοθετηθεί.


Μάλιστα παραγγέλθηκαν και αποκτήθηκαν αεροσκάφη τα οποία περιλαμβάνονταν στη short list της μελέτης της επιτροπής, που συμμετείχε κι` ο συντάκτης  κι` όχι  να “εξοφληθεί το πολιτικό γραμμάτιο προς τον Φρανσουά Μιτεράν”.

 Πιθανόν να γινόταν και αγορά του αγαπημένου  αεροσκάφους της επιτροπής, του F- 18L, εάν αυτό είχε ευδόκιμη πορεία στην διεθνή πολεμική αεροπορική αγορά.


Είναι γνωστόν  ότι το αεροσκάφος F – 18L, που αξιολογούσε η ελληνική επιτροπή και υποστήριζε ότι  θα εξουδετέρωνε  και μάλιστα φθηνά κάθε  απειλή μας, δεν κατάφερε να μπει σε γραμμή μαζικής παραγωγής.


Οι λόγοι πολλοί, αλλά σπουδαιότερος ήταν οι δικαστικές διαμάχες των κατασκευαστριών εταιριών, NORTHOP και Mc DONNELL DOUGLAS από το 1979, που τελικά καθόρισαν  την  τύχη του

Ύστερα από τα παραπάνω, αλλά  και την ενσωμάτωση  θεμάτων  των αεροσκαφών  στο γενικό φάκελο κατηγοριών του βρώμικου 89, πίστευα πως κάποιοι θα είχαν ξεχάσει πλέον τον δικό τους “πόλεμο” εναντίον της αγοράς των F –16 και Mirage 2000 το 1984.


Γιατί είμαι σίγουρος ότι, όλοι οι πολέμιοι γνωρίζουν   πως η αναφερόμενη εισήγηση και η μελέτη   εξαφανίστηκε από το ΓΕΑ τον ίδιο χρόνο. 


Και για αυτήν την εξαφάνιση κατηγορήθηκαν και κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου αρκετοί συνάδελφοι, για πολλά χρόνια.

Συνάδελφοι μεταξύ των οποίων, αρχηγός, υπαρχηγός, υψηλόβαθμοι και χαμηλόβαθμοι επιτελείς του ΓΕΑ.


Ευτυχώς για τους κατηγορούμενους, αλλά και για την Πολεμική Αεροπορία, ύστερα από 5-6 χρόνια αποκαλύφθηκε στο αναθεωρητικό δικαστήριο, ότι τα έγραφα υπεξαίρεσαν συνάδελφοι  μέλη της επιτροπής. 

Οι οποίοι μάλιστα με δριμύτητα κατηγορούσαν τους ψευδώς   κατηγορουμένους συναδέλφους τους.

Όπως είναι γνωστό από την ιστορία, η εμμονή του Δημοσθένη εναντίον των Μακεδόνων δεν του βγήκε σε καλό. 

Ας πρόσεχε ….


Δεν υπάρχουν σχόλια: