Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Κρίσεις Αρχηγών: Πότε, που, από ποιους και γιατί αποφασίστηκαν να γίνουν τώρα…

pentagono-640x330

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την περασμένη Παρασκευή, μόλις υπήρξε η επιβεβαίωση της απόσυρσης του τουρκικού στόλου από το Αιγαίο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι κρίσεις Αρχηγών στα Γενικά Επιτελεία.


Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας και ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό. Η διαρκής κατάσταση αναμονής πιθανής κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά ανέβαλλε την υλοποίηση της απόφασης.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο για επιχειρησιακή αξιολόγηση προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα.
Η ανάπτυξη όλων των πλοίων στο βόρειο, στο νότιο Αιγαίο αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης -Κύπρου, προκάλεσε κινητοποίηση ασυνήθιστη για επιχειρήσεις απλής παρακολούθησης τουρκικών πλοίων.

Σε τρεις φρεγάτες του Στόλου μας επιβιβάστηκαν ο υπαρχηγός Στόλου, ο διοικητής φρεγατών και διοικητής μοίρας φρεγατών. Από το πρωί της Παρασκευής έγινε σαφές οτι η ανησυχία για τις κινήσεις των Τούρκων δεν είχε βάση.

Αμέσως μετά από τη λήξη συναγερμού έγινε η σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου και τέθηκε το θέμα των κρίσεων.

Η άποψη που κυριάρχησε είναι ότι δεν μπορούμε να αναβάλλουμε διαρκώς τις αποφάσεις αναμένοντας πιθανή κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, γιατί αυτή η αναμονή δεν πρόκειται να τελειώσει.
Οι όποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν τώρα.

Στόχος η “ανανέωση” στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας με επιλογές που όσοι τις έκαναν, θέλουν να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε κινήσεις αναδιοργάνωσης που προγραμματίζονται να γίνονται, όπως για παράδειγμα η υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στον Στόλο…

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τα επιχειρήματα πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ κι έδωσε πράσινο φως για να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Οι βασικές αποφάσεις για τα πρόσωπα είχαν ληφθεί κι απέμεναν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες ρυθμίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τη Δευτέρα όλα ήταν έτοιμα για το ΚΥΣΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: