Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Οι Τούρκοι φοβόντουσαν τον “ακραίο” Ανδρέα Παπανδρέου! Τα ντοκουμέντα της CIA

karamanlis_andreas_cia-copy-660x267

Η Τουρκία ανησυχούσε από την απουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ελληνική πολιτική σκηνή και φοβόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου,που τον θεωρούσε απρόβλεπτο.


Αυτό προκύπτει από έγγραφο της CIA  με  ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 1986.

Ένα από τα πολλά που αποδεσμεύτηκαν κι έχουν να κάνουν με την Τουρκία και κατ΄ επέκταση με τα ελληνοτουρικά.

Στο έγγραφο περιγράφονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι αιτίες που προκαλούσαν εκείνη την εποχή ένταση.

Απ΄ όσα αναφέρονται στο έγγραφο και οι Τούρκοι αλλά και οι Αμερικανοί ήταν δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι ο Καραμανλής δεν ήταν πλέον ενεργός.

Οι Τούρκοι,μάλιστα θεωρούσαν ότι ο Καραμανλής ήταν ο εκείνος που θα μπορούσε να εμποδίσει τον Παπανδρέου από την διατύπωση ακραίων θέσεων για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου προκαλούσε ανησυχία ,γιατί όπως αναφέρεται “ξεπερνούσε τα όρια”.

Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο έγγραφο της CIA που δημοσιεύσαμε οι αμερικανοί επεσήμαναν ότι στην κρίση του 1987 στο Αιγαίο, η Ελλάδα έδειξε ότι είχε το πλεονέκτημα τουλάχιστον σε αέρα και θάλασσα και τους είχε εντυπωσιάσει η αποφασιστική στάση της Ελλάδας.

Στο δεύτερο έγγραφο η CIA εκτιμά ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να διατηρούν υψηλούς τόνους αλλά δεν επιδιώκουν την ευθεία σύγκρουση.

Αν αυτή προέκυπτε από τη σοβαρή πιθανότητα ενός ατυχήματος όπως αναφέρουν,τότε και οι δύο πλευρές ήλπιζαν ότι θα είχαν την αμερικανική βοήθεια ή ότι υπήρχε αμερικανική παρέμβαση.


Με δυο λόγια, οι ΗΠΑ πίστευαν όχι άδικα βεβαίως ότι είχαν τον απόλυτο έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: