Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν: H Κύπρος κινείται για δημιουργία πολεμικού στολίσκου για την διαφύλαξη των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου

Aποφασισμένη η Τουρκία να μην επιτρέψει «τετελεσμένα»

Η κυπριακή δημοκρατία προχωρά ταχύτατα στην μόνη αξιόπιστη κίνηση για την διαφύλαξη της κυπριακής ΑΟΖ και των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου με την δημιουργία πολεμικού στολίσκου.
Αλλά είναι αυτό αρκετό χωρίς Αεροπορία; Δυστυχώς αργήσαμε πολύ…

Ο κυπριακός στολίσκος θα αποτελείται από 4 πλοία τα οποία θα αποτελούν την κύρια δύναμη πυρός γύρω από τις εξέδρες.   
Το όλο σχέδιο θα έρθει να συνδεθεί με την ύπαρξη ισραηλινού στολίσκου ταχέων σκαφών με πυραύλους ο οποίος θα ελέγχει την περιοχή.

Ο Κύπριος ΥΠΑΜ κ. Φωκαΐδης είχε επισημάνει παλαιότερα  ότι η Κύπρος είναι ένα νησί ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η ανάπτυξη ναυτικού «ήταν και θα είναι πάντοτε επιβεβλημένη και αναγκαία», σημειώνοντας ότι «ανεξαρτήτως λύσης ή όχι του Κυπριακού, η γεωγραφία της Κύπρου δεν θα αλλάξει ούτε και οι νέου τύπου απειλές που την περιβάλλουν».

Eνώ «τρέχει» το πρόγραμμα προμήθειας πολεμικών  πλοίων για την επιτήρηση της ΑΟΖ , τα έργα επέκτασης της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης»,  στο Μαρί αργούν απελπιστικά προκαλώντας πρόβλημα στην όλη διαδικασία ασφαλούς ελλιμενισμού τους.

Το περιπολικό πλοίο που απέστειλε το Ομάν με την μορφή δωρεάς στην Κύπρο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού  από 3 έως 5 χρόνια. Αυτό είναι άμεση απόρροια του χρόνου  που απαιτείται για τις εργασίες επέκτασης και  ανακατασκευή της ναυτικής βάσης .

Το εν λόγω πλοίο κατασκευάστηκε το 1970 στη Βρετανία και παραδόθηκε στο πολεμικό ναυτικό του Ομάν το 1971 ως γιοτ του Σουλτάνου.  Μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό πλοίο το 1983 και το 1997 χαρακτηρίστηκε ως περιπολικό και έκτοτε υπηρετούσε ως τέτοιο.
Ο Κύπριος υπουργός Μάριος Δημητριάδης απέστειλε την επιστολή στη Βουλή αιτούμενος ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας για την κατάσταση του πλοίου, καθώς και για το κόστος συντήρησής του.

Προς το τέλος του 2017 προγραμματίζεται η προμήθεια ενός μεγάλου πλοίου ανοικτής θαλάσσης που αγοράστηκε από το Ισραήλ, το οποίο  και αυτό θα  ελλιμενιστεί αναγκαστικά στο λιμάνι Λεμεσού.

Η Κύπρος έχει προχωρήσει επίσης στην αγορά  δύο μικρών πολεμικών  σκαφών ανοικτής θαλάσσης, τα οποία θα παραληφθούν μερικούς μήνες αργότερα.

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι μέχρι πριν το τέλος του 2020  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση της ναυτικής βάσης και ο ελλιμενισμός τους .

Μέχρι τότε όμως τα κυπριακά πλοία του πολεμικού ναυτικού θα ευρίσκονται σε ένα εμπορικό λιμάνι «εκτεθειμένα» κατά κάποιον  τρόπο στις άσχημες προθέσεις των Τούρκων,  οι οποίοι βλέπουν με πολύ κακό μάτι όλες  αυτές τις προετοιμασίες .

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι υπό μορφής δωρεάς απέστειλαν στα κατεχόμενα ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο και δύο μικρότερα, ενώ υπάρχει η πρόθεση αποστολής και άλλων ταχέων σκαφών με πυραύλους,  δημιουργώντας «πολεμικό ναυτικό».

Το όλο σκηνικό με την έναρξη των εργασιών έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από ενεργειακούς κολοσσούς όπως ή αμερικανική EXXON , περιπλέκεται επικίνδυνα  διότι οι νέο-οθωμανοί χωρίς να είναι δίκαιο και νόμιμο απαιτούν μερίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΗΠΑ οι οποίες επιβεβαιώνονται και από το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ θα δημιουργήσει ένα στολίσκο ταχέων σκαφών ο οποίος θα περιπολεί σε καθημερινή βάση σε όλη την Α. Μεσόγειο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ λόγω τουρκικού «μπαμπούλα» .

Θα χρειαστούν δυόμισι χρόνια για τις ειδικά σχεδιασμένες κορβέτες που κατασκευάζονται ήδη στη Γερμανία για να εξοπλιστεί το ισραηλινό ναυτικό με τα απαραίτητα σκάφη για την διαφύλαξη των εξεδρών φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο.

Στις αρχές Απριλίου 2017, αποστάλθηκε όμως νέο «ισχυρό μήνυμα» στην Άγκυρα και την Χεζμπολάχ και σε όποιον τολμήσει να απειλήσει τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου,  Αμερικανοί και Ισραηλινοί μετά την κοινή άσκηση επίλεκτων ειδικών δυνάμεων στα ισραηλινά χωρικά ύδατα.

Επίλεκτη ισραηλινή μονάδα υποβρύχιων καταστροφών πραγματοποίησε κάτω από άκρα μυστικότητα κοινή ειδική άσκηση με την αντίστοιχη αμερικανική (Navy Seals), προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην Τουρκία και τον Ερντογάν για τις συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών σε Ελλάδα και Ισραήλ , οι οποίες παρακάμπτουν την χώρα του .
Η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ , καθώς και η ταυτόχρονη παρουσία αυτό το καλοκαίρι  ελληνικών , αμερικανικών και ισραηλινών πολεμικών σκαφών, θα δημιουργήσουν ένα από τα πιο «καυτά» σημεία του πλανήτη μετά την κορεατική χερσόνησο.










Δεν υπάρχουν σχόλια: