Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ λόγω της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»


 Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα ο ΣΥΡΙΖΑ που έχασε τη δεδηλωμένη!

Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ευθεία αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής στα εθνικά θέματα από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η προσπάθεια να τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία με την οποία αναγνωρίζονταν η Τουρκική Ένωση Δυτικής Θράκης, παρά τις δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου που τάσσονταν κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για το άνοιγμα του Ασκού του Αιγαίου στα εθνικά ζητήματα.

Χθες το βράδυ και αφού ο Δημήτρης Καμμένος είχε εξ αρχής ταχθεί κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας, προκαταβάλλοντας την απόφαση και τη στάση του κόμματος του, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση της, οι ΑΝΕΛ τάχθηκαν κατά της τροπολογίας και μαζί τους συντάχθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νίνα Κασιμάτη, η οποία έχει δείξει τις ευαισθησίες της στα εθνικά θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα έχασε την δεδηλωμένη και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και αναγκάστηκε αργά το βράδυ ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να αποσύρει την τροπολογία που νομιμοποιούσε την Τουρκική Ένωση Δυτικής Θράκης. Μία ενέργεια, που όπως είχε αποκαλύψει και το «pentapostagma.gr» είχε υπαγορευτεί από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.
 
 
Ωστόσο το θέμα αυτό θα έχει και συνέχειες, καθώς φάνηκε να προέκυψε σκληρή κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αυτό γιατί, όπως εκτιμάται ο Πάνος Καμμένος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου πώς το φλερτ με την Κεντροαριστερά για συγκυβέρνηση μετά από τις επόμενες εκλογές δεν θα περάσει τοσο εύκολα. Αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πώς αν υποκύψει σε τέτοιου είδους ζητήματα οι ΑΝΕΛ Θα χάσουν πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους και πιθανόν δημιουργηθεί πρόβλημα με την είσοδο του κόμματος στη Βουλή.  

Η διαδικασία λοιπόν χθες άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτεθειμένο καθώς εμφανίστηκε «απελπιστικά απομονωμένος» να υποστηρίζει μια ρύθμιση που και κατά τον κυβερνητικό του εταίρο είναι «εθνικά επικίνδυνη». Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Καμμένος είχε αναφέρει «αναμένω την απόσυρση αυτής της Εθνικά Επικίνδυνης «πρωτοβουλίας»…

Θυμίζω ότι υπάρχει αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»! Ελπίζω οι υπεύθυνοι εισηγητές να ανακαλέσουν. Να αποσύρουν αυτή την Εθνικά επιζήμια τροπολογία».

Παράλληλα, η νέα διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που προκάλεσε η τροπολογία δημιούργησε νέα πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεδομένα με την Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεκαθαρίζουν πως νομοσχέδια που δεν εξασφαλίζουν την δεδηλωμένη δεν θα λαμβάνουν την δική τους στήριξη ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το περιεχόμενό τους.

 
Υπενθύμισαν μάλιστα πως οι ίδιοι στο παρελθόν «έβαλαν πλάτη» για την ψήφιση διατάξεων που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή το ισλαμικό τέμενος καθώς δεν εξασφάλιζαν την κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσαν πως «από δω και στο εξής δεν θα βάζουμε πλάτη για να κάνει ο κάθε κυβερνητικός εταίρος μικροπολιτικά παιχνίδια».

 
Σε κάθε περίπτωση μετά την σφοδρή αντίδραση του συνόλου των κοινοβουλευτικών πτερύγων – εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ο κ. Κοντονής απέσυρε τις επίμαχες διατάξεις προκειμένου όπως είπε να υπάρξει ενημέρωση προς της κοινοβουλευτικές ομάδες για το ακριβές περιεχόμενό τους.
Η νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή για την απόσυρση της τροπολογίας


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: