Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Το κεφάλαιο «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» διδάσκεται και φέτος στα σχολεία της Αλβανίας

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
Παρά τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια από τα υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Αλβανίας, οι οποίες αφορούν την αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δείχνει επεκτατισμό, στα σχολεία της Αλβανίας και φέτος τα παιδιά θα μάθουν για τις «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα».

 
 
Στα βιβλία της Γεωγραφίας της 9ης και 12ης Τάξης η δυτική Μακεδονία περιγράφεται ως «αλβανική περιοχή στην Ελλάδα» και ολόκληρη η Ήπειρος ως «Τσαμουριά».
Για παράδειγμα, όπως σημειώνει το himara.gr, στη σελίδα 4 του βιβλίου της 9ης Τάξης ως αλβανικές περιοχές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η Τσαμουριά, η Κόνιτσα, η Καστοριά και η Φλώρινα, ενώ έχουν προηγηθεί οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της «Μακεδονίας».


Το βιβλίο της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας και διάφορα στοιχεία για την «Τσαμουριά»
(πηγή: esvh1914.blogspot.gr)

Στη σελίδα 9 τα παιδιά μαθαίνουν ότι στην πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 «μοιράστηκαν τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη», ενώ στις σελίδες 134-135 υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στα γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία των «αλβανικών περιοχών της Ελλάδας», με φωτογραφίες από την Ηγουμενίτσα και της Πάργα.

Στο αντίστοιχο βιβλίο της 12ης Τάξης, μεταξύ άλλων, δίνονται «ιστορικά στοιχεία» για τον αλβανικό χαρακτήρα της Ηπείρου (σελ. 8-9), ενώ στη συνέχεια αναφέρεται το 1913 οπότε και οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων «άφησαν τις περιοχές της Αρμπερίας εκτός του αλβανικούς κράτους».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει αφαιρέσει από τα σχολικά εγχειρίδια κάθε αναφορά στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, «ως δείγμα καλής θέλησης απέναντι στους γείτονες».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: