Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Έλληνες: Ρωσόφιλοι ή Ευρωπαϊστές;


Τελικά τι είμαστε ως λαός, ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές;
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. 


Στην πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,5% θετικές γνώμες).

 Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν.

Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).

Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά για τον Πούτιν, όχι απλώς με όρους συμπάθειας αλλά και εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.


Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%). Είναι προφανές πως η εικόνα του ισχυρού ηγέτη Πούτιν ασκεί γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Πιθανόν, σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο 

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή της Κυριακής που κυκλοφορεί στα περίπτερα ή στο epaper της Κ

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: