Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η «ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ» ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ… ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ «ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η πρόσφατη κρίση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, που άρχισε με την σύλληψη ενός Αμερικανού υπηκόου στην Τουρκία με τη κατηγορία ότι έκανε κατασκοπεία υπέρ του Φετουλάχ Γκιουλέν, στη συνέχεια η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσει τις θεωρήσεις βίας σε Τούρκους υπηκόους που θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ και τώρα η απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύει την είσοδο στην Τουρκία Αμερικανών υπηκόων, έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες στον γεωστρατηγικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, που ήδη προβληματίζουν την Άγκυρα.




Όπως αναφέρεται, το δολάριο σε σχέση με την τουρκική λίρα παρουσίασε έντονα ανοδικές τάσεις, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ήδη προβληματιζόμενη τουρκική οικονομία.
 
Συγκεκριμένα την Παρασκευή το δολάριο έκλεισε με ισοτιμία 3,61 τουρκικές λίρες και την Δευτέρα άνοιξε με 3,65, δηλαδή αύξηση τεσσάρων Kurus, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η ανοδική αυτή πορεία.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τις λεπτές οικονομικές ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αλλά και γενικότερα και ήδη εξετάζονται οι γενικότερες επιπτώσεις, καθώς η κρίση προς το παρόν δεν φαίνεται να εξομαλύνεται.

Παράλληλα υπάρχει και ανοιχτό το θέμα της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία, που θα έρθουν αντιμέτωπες με τους Κούρδους και τους Αμερικανούς που τους στηρίζουν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: