Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι και γιατί εκτέλεσαν τον Μ.Ζαφειρόπουλο

Στις υποθέσεις που είχε χειριστεί εστιάζουν οι Αστυνομικές Αρχές για τον εντοπισμό των δολοφόνων

Ποιοι και γιατί δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, γιο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο. Ήδη, οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στις υποθέσεις που είχε χειριστεί και ειδικά αυτές που σχετίζονται με αλλοδαπούς. 

Ο στενός συνεργάτης του που άνοιξε την πόρτα στους δύο άνδρες, το προκαθορισμένο ραντεβού για να συζητήσουν μια σοβαρή υπόθεση, τα τηλέφωνα του 52χρονου ποινικολόγου και η ατζέντα με τις συναντήσεις αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που καλούνται να συνθέσουν οι αναλυτές προκειμένου να εξιχνιάσουν τη μαφιόζικη εκτέλεση στο νεοκλασικό της Ασκληπιού στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Το ραντεβού του θανάτου κλείστηκε με σκοπό να συζητηθεί μια υπόθεση με αλλοδαπούς που φέρεται να χειριζόταν το δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου όμως ούτε ο συνεργάτης του, ούτε ο ίδιος φέρεται να γνώριζαν τους δύο άνδρες που πέρασαν το κατώφλι του δικηγορικού γραφείου.
 
 
Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά πριν τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης, οι δύο αλλοδαποί, πιθανότατα με μοτοσικλέτα, έφθασαν στην οδό Ασκληπιού 154 και χτύπησαν το κουδούνι. Τους άνοιξε ο συνεργάτης του ποινικολόγου και τους οδήγησε στην αίθουσα αναμονής συνομιλώντας μαζί τους γα περισσότερο από δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, ο Ζαφειρόπουλος βγήκε από το γραφείο του και οι τέσσερις άνδρες μετακινήθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων. 


Εκεί, κάποια στιγμή, οι δύο «πελάτες» ζήτησαν από τον συνεργάτη του δικηγόρου να τους αφήσει για λίγο μόνους. Δεν είχαν περάσει παρά δύο – τρία λεπτά συζήτησης, υπήρξε προστιβή και ένας από τους δύο, έβγαλε το όπλο, το έστρεψε στον γνωστό δικηγόρο και πάτησε τη σκανδάλη μια φορά. Η σφαίρα, βρήκε τον 52χρονο στο στήθος και ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.

Οι εκτελεστές, βγαίνουν ατάραχοι από το νεοκλασικό της Ασκληπιού και εξαφανίζονται προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο συνεργάτης του δικηγόρου, μπαίνει έντρομος στο γραφείο και βλέπει τον Μιχαλη Ζαφειρόπουλο να κείτεται σε μια λίμνη αίματος, νεκρός.


Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο, δεν βρήκαν τον κάλυκα και έτσι εκτιμούν πως είτε οι δράστες χρησιμοποίησαν περίστροφο που δεν αποβάλλει τον κάλυκα, είτε πιστόλι και φρόντισαν πριν φύγουν να τον μαζέψουν για να μην αφήσουν πίσω τους κανένα στοιχείο.

Ο ιατροδικαστής κατά τη νεκροτομή, θα βγάλει από το στήθος του θύματος τη βολίδα και αυτή θα σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί αν το όπλο από το οποίο προέρχεται είναι «καθαρό» ή έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες.
 
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν τα εξής:
-Οι δράστες ήταν αλλοδαποί καθώς μιλούσαν σπαστά ελληνικά, ηλικίας γύρω στα 35.

-Δεν φορούσαν κουκούλες καθώς πήγαν σε προγραμματισμένο ραντεβού και δεν έστησαν καρτέρι για να δολοφονήσουν τον δικηγόρο. Δεν φορούσαν γάντια και άφησαν πίσω δακτυλικά αποτυπώματα. Έτσι, εξετάζεται αν ήταν σεσημασμένοι.

-Δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος που πήγαν και έφυγαν από το γραφείο, γι’ αυτό και εξετάζονται όλες οι κάμερες ρύθμισης κυκλοφορίας και καταστημάτων για ανεύρεση οπτικού υλικού. Απέναντι από το γραφείο υπάρχει κατάστημα μεγάλης τράπεζας που διαθέτει κάμερες και έτσι το υλικό έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Ασφάλειας.

-Εξετάζονται τα τηλέφωνα του Ζαφειρόπουλου προκειμένου οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών να έχουν την ακτινογραφία των τελευταίων κινήσεων του.
Με ποιους μιλούσε, τι συναντήσεις έκανε και ποιους θα έβλεπε εκείνη την ημέρα.


-Η ύπαρξη του συνεργάτη – αυτόπτη μάρτυρα αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να είναι καθοριστικό για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να δώσει εκ νέου κατάθεση καθώς χθες ήταν σε κατάσταση σοκ και αδυνατούσε να πει πολλά για τους δράστες.

Οι αστυνομικοί θα επιμείνουν στη λεπτομέρεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο μυστηριωδών ατόμων ενώ οι αναλυτές θα ζητήσουν και τους φακέλους των υποθέσεων που χειριζόταν το τελευταίο διάστημα το θύμα με πρωταγωνιστές αλλοδαπούς.
 
Οι αστυνομικοί, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν αν οι δύο άνδρες πήγαν στο γραφείο της Ασκληπιού με σκοπό να εκτελέσουν τον δικηγόρο ή πάνω στη συζήτηση, τα πνεύματα οξύνθηκαν και όταν χάθηκε ο έλεγχος και η ψυχραιμία, ο ένας από τους δύο «πελάτες» έβγαλε το πιστόλι και τον εκτέλεσε με μια σφαίρα στο στήθος. Όλα δείχνουν ότι οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους πλήθος στοιχείων, κάτι που τους κάνει αισιόδοξους ότι σύντομα θα λύσουν τον γρίφο της άγριας δολοφονίας του 52χρονου ποινικολόγου.


Ο γνωστός ποινικολόγος έπεσε νεκρός χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού από τις σφαίρες δύο αγνώστων, οι οποίοι εισέβαλαν ως υποψήφιοι πελάτες. 

Ο εκλιπών, γεννημένος το 1965 ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του. Δικηγόρος με άψογη νομική κατάρτιση, χαμηλών τόνων αποτελούσε μια από τις πλέον σοβαρές παρουσίες στα ακροατήρια.
Η πλούσια συνδικαλιστική του δράση, η ευγένεια και το ήθος του, ήταν από τα στοιχεία εκείνα του, που τον έκαναν να ξεχωρίζει.
 
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και άρχισε να δικηγορεί έχοντας το δικό του δικηγορικό γραφείο στην καρδιά της Αθήνας από το 1991. Ήταν μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια όλων των βαθμών.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών του 23χρονου Νώντα και της 18χρονης Ίριδας. Μάλιστα, πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος για την αποφοίτηση του γιου του από τη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθώς αναμένεται να συνεχίσει τη μεγάλη νομική παράδοση της οικογένειας.

Έχοντας πλούσια συνδικαλιστική δράση ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με δικό του συνδυασμό το 2010 ενώ είχε ήδη διατελέσει αντιπρόεδρος και ταμίας του. Στις προηγούμενες δικηγορικές εκλογές δεν κατέβηκε ως υποψήφιος πρόεδρος, κάτι που δεν επρόκειτο να κάνει, όπως είχε ξεκαθαρίσει και στις επικείμενες αρχαιρεσίες στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο αδικοχαμένος ποινικολόγος είχε ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα.

Είχε εκπροσωπήσει μαζί με άλλους συναδέλφους του στο στάδιο της ανάκρισης τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκίες σχετικά με υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ συμμετείχε στην υπόθεση της Siemens και των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ακόμη, είχε εκπροσωπήσει βασικό κατηγορούμενο στη δίκη με το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, όπως επίσης και τους δημοσιογράφους εκπροσώπους της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σε αστική αντιδικία που είχαν με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.          
Τέλος, είχε αναλάβει υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, με πλέον πρόσφατη αυτή των δομημένων ομολόγων όπου ήταν συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου που είχε απαλλαγεί.
Η χθεσινή νύχτα δεν είχε αυγή για την οικογένεια του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στον οποίο έμελλε να μην επιστρέψει ποτέ στο σπίτι του, εκεί όπου τον περίμεναν οι δικοί του άνθρωποι.
Το σοκ ειδικά για την σύζυγο και τα δύο παιδιά του γνωστού δικηγόρου ήταν τεράστιο, από τη στιγμή που ειδοποιήθηκαν για τη δολοφονία του και έσπευσαν στο γραφείο του, επί της οδού στην οδό Ασκληπιού.

Κρατώντας το κεφάλι της και με το βλέμμα της χαμένο στο κενό έφτασε στο σημείο η χαροκαμένη γυναίκα, ανήμπορη να συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή την τραγωδία που χτύπησε το σπίτι της. Δεν ήταν η μόνη και πώς θα μπορούσε άλλωστε.
Συντετριμμένη και θεία του δολοφονημένου δικηγόρου κυρία Ντάνα Ζαφειροπούλου – Οικονομοπούλου που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τον χαμό του αδερφό της. Με δήλωσή της αναφέρει: «Στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από δεκάδες κάμερες, σε ώρα εργασίας, δυο αδίστακτοι εγκληματίες μπαίνουν σε ένα γραφείο, κλειδώνουν τους παριστάμενους και δολοφονούν με σιγαστήρα έναν πατέρα που κάνει τη δουλειά του.

Ο Μιχάλης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, εγγονός Δικαστή, γιος Δικηγόρου και υπηρέτης της Θέμιδας δεν θα ξαναμιλήσει με τα παιδιά του. Σε κάποιους από εμάς σήμερα δεν αρκεί ότι σε Κράτη Δικαίου οι εγκληματίες βρίσκονται, συλλαμβάνονται και τιμωρούνται. Τέτοια εγκλήματα, όπως και τόσα άλλα, έπρεπε να έχουν καταστεί αδιανόητα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη δική μας οικογένεια. Αφορά κάθε οικογένεια».
Με σφιγμένη καρδιά συγγενείς του γνωστού δικηγόρου, συνάδελφοι του που πληροφορήθηκαν το γεγονός αλλά και απλοί άνθρωποι έσπευσαν στη οδό Ασκληπιού. Ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτε εκτός από κάποια λόγια παρηγοριάς για έναν άνθρωπο που ήξεραν και εκτιμούσαν, για τον δικό τους Μιχάλη.
Μια γυναίκα στεκόταν ακίνητη με το κεφάλι σκυφτό για ώρα, μια άλλη έβαλε το χέρι της στο στόμα όταν έβγαλαν τη σορό του, ενώ τα μάτια όλων «έτρεχαν» για τον Μιχάλη που δεν θα ξαναδούν.


Τραγική φιγούρα ο γιος του, που αδυνατώντας πιθανότατα να πιστέψει ότι δεν θα αντικρίσει ξανά ζωντανό τον πατέρα του, ότι δεν θα του ξαναμιλήσει, άκουγε λόγια παρηγοριάς από συγγενείς και ξέσπαγε σε κλάματα.
Η κόρη του βυθιζόταν σε αγκαλιές γνωστών και φίλων, που της μιλούσαν προσπαθώντας να της δώσουν κουράγιο, να την κάνουν να αισθανθεί ότι είναι όλοι τους εκεί.
Ο αδερφός του Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος προσπαθούσε να είναι όσο πιο ψύχραιμος μπορούσε, κάτι που μόνο εύκολο δεν ήταν την δεδομένη στιγμή.
Το χθεσινό βράδυ στην κατοικία του γνωστού δικηγόρου στα Νότια προάστια το κλίμα ασήκωτο από την ανείπωτη θλίψη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα τηλέφωνα σταμάτησαν να χτυπάνε μετά τη μία τα μεσάνυχτα.


Ήταν κλήσεις που εξέφραζαν το κύμα αγάπης και συμπαράστασης για την  εν ψυχρώ εκτέλεση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του από δύο άγνωστους δράστες που έφυγαν αφήνοντάς τον νεκρό με μια σφαίρα στο στήθος.
Ο γιός του θύματος σε κίνηση απόγνωσης
Στο μεταξύ, σε επταήμερη αποχή κατέρχονται οι δικηγόροι της Αθήνας ως ελάχιστη αντίδραση στη αποτρόπαιη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και την τυφλή δολοφονική βία κατά των δικηγόρων.
Την σχετική απόφαση έλαβε αργά χθες  το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Συγκεκριμένα   αποφάσισε  αποχή των δικηγόρων από αύριο Παρασκευή 13.10.2017 έως και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣΑ έχει ως εξής:

«Ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του  αγαπημένου συναδέλφου μας Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου αλλά και ως ελάχιστη αντίδραση κατά της τυφλής δολοφονικής βίας στους ασκούντες το δικηγορικό λειτούργημα απέχουμε των καθηκόντων μας από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμπαράσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστικών υπαλλήλων».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: