Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Σοκ στο τουρκικό Γενικό Eπιτελείο: Ισραηλινοί κομάντος εκπαιδεύουν Κυπριακές Δυνάμεις σε ειδικές εγκαταστάσεις για την επανένωση του νησιού!

Κοινή άσκηση των ειδικών δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ σε ισραηλινό έδαφος έχει προκαλέσει σοκ στο τουρκικό γενικό επιτελείο μιας και διεξάγεται για πρώτη φορά σε ισραηλινές εγκαταστάσεις.


Η άσκηση αυτή αστικού πολέμου και ανταρτοπολέμου μαζί με την προηγούμενη πριν τέσσερις μήνες σηματοδοτεί τον Αντικειμενικό Σκοπό Ισραήλ-Κύπρου, την επανένωση του νησιού και την αποτίναξη του από τον τουρκικό Στρατό.

Υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα και Ισραήλ προχθές αποφάσισαν την αναβάθμιση της συνεργασίας τους στον υποβρυχιακό πόλεμο με την δημιουργία κοινής δύναμης κρούσης. Οι δύο καλύτεροι Στόλοι στην περιοχή και παγκοσμίως ενώνονται…

Το αντικείμενο αυτό ήταν το πρώτο στην λίστα των θεμάτων που συζήτησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης στην διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ, μετά από πρόσκληση του ισραηλινού ομολόγου του Ναυάρχου Ελί Σαρβίτ.
 
 
https://content.jwplatform.com/players/82wrwY2U-U4CTA3JQ.html
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Τουρκία η οποία βλέπει να περικυκλώνεται συνεχώς.

Την ίδια στιγμή ο αντιστράτηγος κ. Λεοντάρης αρχηγός της εθνικής Φρουράς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να επιβλέψει προσωπικά την κοινή άσκηση καταδρομών μεταξύ των της ισραηλινής επίλεκτης μονάδος Egoz και των Κύπριων κομάντος .

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου έφτασαν στο Ισραήλ από την Κυριακή για την άσκηση δύο εβδομάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού (IDF).
 
«Η άσκηση επικεντρώνεται στον αστικό  πόλεμο και στον τακτικό σχεδιασμό τέτοιου είδους επιχειρήσεων που θεωρούνται πολύπλοκες  με μεγάλο βαθμό δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς μετέβη με όχημα στην στρατιωτική βάση εκπαίδευσης  Tzeelim, η οποία φιλοξενεί ένα παγκοσμίου φήμης αστικό κέντρο μάχης που προσομοιώνει μια ολόκληρη αραβική πόλη.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης δύο εβδομάδων, Κύπριοι και Ισραηλινοί στρατιώτες θα υλοποιήσουν πλήθος σεναρίων στις εγκαταστάσεις κατάρτισης του ισραηλινού στρατού  .
 
 
«Η κοινή εκπαίδευση της επίλεκτης ισραηλινής μονάδας κομάντος «Egoz»  μαζί με τις ειδικές δυνάμεις του κυπριακού στρατού, είναι απόλυτα επιτυχής», δήλωσε ο Ισραηλινός Α/ΓΕΣ.
Η άσκηση έρχεται περίπου τέσσερις μήνες μετά την αποστολή  500 ισραηλινών κομάντος ,οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κύπρο για μια μεγάλης κλίμακας πολεμική προσομοίωση στα βουνά του νησιού.
Ήταν η πρώτη άσκηση σε ξένο έδαφος για την Ισραηλινή Ταξιαρχία καταδρομών  γνωστή και ως «Ταξιαρχία Οζ», από τη δημιουργία της τον Δεκέμβριο του 2015.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία  απέστειλε αεροσκάφη και ελικόπτερα για την άσκηση στην οποία  συμμετείχαν και εκπρόσωποι από μια σειρά από άλλες μονάδες του ισραηλινού στρατού .

Μέχρι αυτήν την στιγμή επίσημα η Άγκυρα δεν έχει ανακοινώσει ουδέν αλλά σίγουρα οι Τούρκοι επιτελείς ευρίσκονται σε αναζήτηση περισσοτέρων πληροφοριών για την κυπρο-ισραηλινή άσκηση η οποία επικεντρώνεται ειδικά στον αστικό πόλεμο που θεωρείται το πιο κοινό είδος επιχειρήσεων όπως είδαμε και στην Συρία.
Η προοπτική της δημιουργίας του αγωγού EAST MED και η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ έχει φέρει  μεγάλο  πονοκέφαλο στον Ερντογάν ,  ο οποίος βλέπει να περικυκλώνεται από παντού και  διέξοδο να μην φαίνεται στον ορίζοντα.

Η Κύπρος όμως αποτελεί πλέον μια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, ενώ Ρωσία και Ισραήλ καταδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.
Σημειολογικά από το επόμενο διάστημα  ξεκινούν και νέες  έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και οι Ισραηλινοί «οσφρίζονται» τουρκικές προκλήσεις οι οποίες φτάνουν στο πολεμικό επεισόδιο και ίσως- ίσως και σε τουρκική επίθεση στο κυπριακό έδαφος.

Η Τουρκία πάντως  για πρώτη φορά απομονώνεται και στριμώχνεται «στην γωνία», ειδικά από τις ΗΠΑ αλλάζοντας των γεωστρατηγικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: