Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

F-15 στην ΠΑ; Μια παλιά ιστορία που έρχεται και επανέρχεται!

Και ξαφνικά το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση για την εισαγωγή και του F-15 στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο, έχει αρχίσει να συζητείται.


Ειδικά μετά από την χθεσινή αποκάλυψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Βουλή,σύμφωνα με την οποία και η Boeing έχει κάνει προσφορά για το πρόγραμμα. Αυτό σε συνδυασμό με τη δήλωση Τραμπ περί ελληνικής προμήθειας αεροσκαφών από την Boeing, έχει “φουντώσει” τα σενάρια για τα F-15.
Εννοείται ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο θα μιλάμε για μεταχειρισμένα F-15.
 Το F-15 δεν προέκυψε ξαφνικά στη ζωή μας.
 
Έχει …παρελθόν και μάλιστα μεγάλο και ενδιαφέρον .

Μετά από τα Ίμια η κυβέρνηση Σημίτη ξεκίνησε εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ για να καλύψει υποτίθεται τις ελλείψεις που είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δεν ήταν πρόβλημα της διαχείρισης της κρίσης ο εξοπλισμός μας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.
Μεταξύ των αγορών που ήθελε να κάνει ήταν και αριθμός μαχητικών αεροσκαφών. Το F-15 από τη πρώτη στιγμή έδειχνε ότι ήταν φαβορί για να επιλεγεί.
Το 1997, μια ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων (Γιώργος Τσακίρης από την Ελευθεροτυπία, Δήμος Βερύκιος από το Έθνος και ΣΚΑΙ, Άλκης Μαλλίδης από την κρατική ΕΡΤ και Πάρις Καρβουνόπουλος από τον ΑΝΤΕΝΝΑ) είχαμε προσκληθεί από την Boeing στο Σεντ Λούϊς για να δούμε από κοντά το F-15 και πως κατασκευάζεται.

Εντυπωσιακό σε σχέση με το F-16 που είχαμε συνηθίσει αλλά και από τις επιδόσεις που μας είχαν παρουσιάσει οι Αμερικανοί.
Δυο χρόνια μετά το 1999 λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κώστα Σημίτη, όλοι στην Αθήνα πίστευαν ότι το επόμενο αεροσκάφος της ΠΑ θα ήταν το F-15. Μόλις η συνεδρίαση τελείωσε, ανακοινώθηκε η αγορά F-16.

Όπως κυκλοφόρησε αργότερα αυτό που έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της απόφασης ήταν πως οι Τούρκοι είχαν ζητήσει κι αυτοί F-15 από τους Αμερικανούς, απειλώντας πως αν δεν τα έπαιρναν θα “άναβαν φωτιά” στο Αιγαίο.

Άλλοι πείστηκαν από αυτή την εξήγηση κι άλλοι όχι.
Οι φωτογραφίες από εκείνη την επίσκεψη στο Σεντ Λούϊς το 1997.

Πολύ πολύ νεότεροι τότε, “ποζάραμε” στο κόκπιτ του F-15 .
Να που οι “αναμνηστικές” φωτογραφίες χρειάστηκαν ξανά.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: