Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ονειρο ήταν και πάει: Τέλος οι S-400 για την Τουρκία

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πλέον με το «πιστόλι στο κρόταφο»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες ρωσικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας  αλλά και σε  υπηρεσίες  πληροφοριών σε μια σαφή προσπάθεια να πληγεί σοβαρά η Μόσχα σταματώντας ταυτόχρονα και την «διαρροή» ρωσικής τεχνολογίας προς Τουρκία-Σ.Αραβία κτλ    

Πρόκειται για πλήρης επιβεβαίωση της κίνησης η οποία είχε προαναγγελθεί από την στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Πάβελ , προειδοποίησε την Τουρκία  ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες «συνέπειες» εάν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων  S-400.

Πρόκειται για ωμό Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες στον Ερντογάν που απειλεί την συμμετοχή της Τουρκίας ακόμη και στην  ίδια την  συμμαχία , το οποίο «απεστάλη » μέσω δηλώσεων αξιωματούχου μετά από εντολή των ΗΠΑ, στις οποίες είχε ήδη συναχτεί η «μαύρη λίστα» με τις ρωσικές εταιρείες .
 
 
Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες αυτές κυρώσεις, οι Η.Π.Α. θα απαγορεύουν ( δια ροπάλου) «σημαντικές» συναλλαγές με τις ρωσικές εταιρείες, σύμφωνα με ανώτερους υπαλλήλους της αμερικανικής διοίκησης σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε . Οι αξιωματούχοι επέμειναν στην ανωνυμία και δεν εξήγησαν το καθεστώς κυρώσεων.

Μεταξύ των εταιρειών που ευρίσκονται στην λίστα είναι οι εταιρείες:  Rosoboronexport, η  κατασκευάστρια  πυραύλων Almaz-Antey PAO και τα ναυπηγεία  United Shipbuilding Corp., σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύει το αμερικανικό  υπουργείο εξωτερικών.

Η εταιρεία  κατασκευής όπλων Kalashnikov Co. και η εταιρεία Sukhoi Aviation Holding Co., κατασκευαστής ρωσικών μαχητικών , συμπεριελήφθησαν επίσης στον κατάλογο, ο οποίος συμπεριέλαβε εταιρείες που υπόκεινται ήδη σε ξεχωριστούς περιορισμούς.
 
Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η παραγγελία του Ερντογάν για τους πυραύλους S-400 θα οδηγηθεί σε «ναυάγιο» εκτός αν η Τουρκία αποχωρήσει από την συμμαχία.
Η Άγκυρα έχει βρεθεί ήδη με το «πιστόλι στο κρόταφο» και πρέπει να αποφασίσει εάν και εφόσον θέλει να ακολουθήσει τις εντολές των ΗΠΑ ή να πάρει το δικό της δρόμο εντελώς «ανεξάρτητο», με όλες τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.



Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, έχει επανειλημμένα ζητήσει αυστηρότερα μέτρα εναντίον της Ρωσίας για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία,  ενώ επέκρινε τον Λευκό Οίκο για την απώλεια της προθεσμίας της 1ης Οκτωβρίου για την εφαρμογή νέων περιορισμών κατά της Μόσχας.
 
 
Ο McCain και ο δημοκρατικός γερουσιαστής  Μπεν Κάρντιν από το Μέριλαντ ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ να αποκαλύψει το πώς θα εφαρμόσει αυστηρά τις νέες κυρώσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει να στείλει μήνυμα στη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την «ρωσική προσπάθεια ανατροπής και αποσταθεροποίησης του πλανήτη».

«Ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson εξουσιοδότησε το τμήμα ενημέρωσης να δημοσιοποιήσει στο κοινό καθορίζοντας τα πρόσωπα ή τις οντότητες που ανήκουν ή λειτουργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της άμυνας ή των πληροφοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert . Αυτό σημαίνει είναι ότι ο ΥΠΕΞ R. Tillerson έχει υπογράψει την λίστα η οποία ευρίσκεται στο Καπιτώλιο όπου αναμένεται να υπογραφεί από τον Τραμπ.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ενημερώνει επί του παρόντος το Κογκρέσο, τους κυριότερους φορείς των βιομηχανιών των ΗΠΑ αλλά και τους συμμάχους και τους εταίρους μας ( ΒΛΕΠΕ ΤΟΥΡΚΙΑ) με ειδικές οδηγίες για το θέμα», τόνισε ο  Heather Nauert .


Η λίστα περιλαμβάνει τις εταιρείες :
Admiralty Shipyard JSC
Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC
Dolgoprudny Research Production JSC
Federal Research and Production Center Titan Barrikady JSC (Titan Design Bureau)
Izhevsk Mechanical Plant (Baikal)
Izhmash Concern JSC
Kalashnikov Concern JSC
Kalinin Machine Building Plant JSC (KMZ)
KBP Instrument Design Bureau
MIC NPO Mashinostroyenia
Molot Oruzhie
Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod
Novator Experimental Design Bureau
NPO High Precision Systems JSC
NPO Splav JSC
Oboronprom OJSC
Radio-Electronic Technologies (KRET)
Radiotechnical and Information Systems (RTI) Concern
Research and Production Corporation Uralvagonzavod JSC
Rosoboronexport OJSC (ROE)
Rostec (Russian Technologies State Corporation)
Russian Aircraft Corporation MiG
Russian Helicopters JSC
Sozvezdie Concern JSC
State Research and Production Enterprise Bazalt JSC
Sukhoi Aviation JSC
Tactical Missiles Corporation JSC
Tikhomirov Scientific Research Institute JSC
Tupolev JSC
United Aircraft Corporation
United Engine Corporation
United Instrument Manufacturing Corporation
United Shipbuilding Corporation

Όσον αφορά τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες συλλογής στοιχείων, συμπεριλαμβάνονται οι:
>Autonomous Noncommercial Professional Organization/Professional Association of >Designers of Data Processing (ANO PO KSI)
>Federal Security Service (FSB)
>Foreign Intelligence Service (SVR)
>Main Intelligence Directorate of the General Staff of the Russian Armed Forces (GRU)
>Special Technology Center
>Zorsecurity

Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές μιλώντας στο ρωσικό τύπο, εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί « άργησαν» να επιβάλλουν αυτό που ήθελαν από την αρχή με σκοπό να πληγεί η ρωσική αμυντική βιομηχανία και η ρωσική οικονομία.
Αρα μήπως το γνώριζαν και το περίμεναν;
Τέτοιους πολιτικές οδηγούν όμως αργά ή γρήγορα σε ευθεία πολεμική σύγκρουση, κάτι που επιβεβαιώνεται διαχρονικά. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: