Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Ραγδαίες εξελίξεις για αγωγό από το «12» προς αιγυπτιακά τερματικά

 
Ο Α.Τσίπρας τόνισε ότι προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών και αποφάσεις στα ενεργειακά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην Κύπρο θα αφιχθεί ανώτατο στέλεχος ενός εκ των 2 αιγυπτιακών τερματικών και μεγαλοστέλεχος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI, ο οποίος ως γνωστόν δραστηριοποιείται τόσο στην κυπριακή, όσο και στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, με την ανακάλυψη του υπερ-κοιτάσματος «Zohr».

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η επόμενη και 6η Τριμερής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος, και Αιγύπτου θα γίνει στη Κρήτη!

Σήμερα στην 5η κατά σειρά Τριμερή Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου αναμένεται υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με διπλωματικούς κύκλους σε Λευκωσία και Αθήνα να κάνουν λόγο για έναρξη διεργασιών για τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδος, εξέλιξη που η Άγκυρα επιχειρεί να ανακόψει προσφέροντας «περισσότερη» ΑΟΖ στην Αίγυπτο.

Οπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι σε Λευκωσία και Αθήνα, η έναρξη στα τέλη του Δεκέμβρη του 2017 (21η & 31η) κυπρο-αιγυπτιακών διαπραγματεύσεων για την δημιουργία αγωγού Φυσικού Αερίου που θα ενώσει το κοίτασμα «12» – «Αφροδίτη» με τα ημιανενεργά τερματικά της Αιγύπτου καταδεικνύει  την τάση των τριών χωρών εν τέλει να προσυγράψουν την τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, τάση που ενισχύεται και από την πρόσφατη κοινή ελληνοαιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 5» στα ανοιχτά της Ρόδου, σε μια περιοχή που η συνέχειά της στο Καστελόριζο θα ενώνονται δυνητικά οι 3 ΑΟΖ, εξ ου και η σφοδρότατη ενόχληση της Άγκυρας, η οποία κορύφωσε τις παραβιάσεις και παραβάσεις του FIR Αθηνών και Λευκωσίας.


Αξιοσημείωτο είναι το σαρδάμ ΠτΔ για την μητέρα Ελλάδα, που το διόρθωσε με αδελφή Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του μετά το πέρας της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Λευκωσία και ευχαριστώντας τις συμμετέχουσες χώρες, αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε:

«Εύχομαι ο, τι καλύτερο και στην φίλη Αίγυπτο και στην αδελφή Ελλάδα, ή μητέρα Ελλάδα», στρεφόμενος προς τον χαμογελαστό Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας πως «Αν έλεγα την Μητέρα Ελλάδα θα παρεξηγούμουν από όσους επικαλούνται την μητέρα Τουρκία», με τον ΠτΔ να μην γελά πλέον, συμπληρώνοντας πως «και επειδή θέλουμε ανεξαρτησία και απεξάρτηση, θέλω να τηρώ τα θέσμια, και τα θέσμια είναι ναι η αδελφική σχέση Κύπρου, είτε με την Ελλάδα, είτε με την Τουρκία, αλλά και σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, σας ευχαριστώ θερμά».


Δείτε παρακάτω το απόσπασμα από τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδος, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει το σαρδάμ με την Ελλάδα… Αμήχανος ο Α.Τσίπρας
Πιο αναλυτικά, η Λευκωσία φιλοξενεί σήμερα την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου με τη συμμετοχή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Αιγύπτιου ομολόγου του Φατάχ Αλ Σίσι και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠτΔ, Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΚΑΙ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ:
Με τις τριμερείς τους συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, Κύπρος και Ελλάδα καθίστανται παράγοντες σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διμερούς του συνάντησης το πρωί, στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε από την πλευρά του τον κ. Τσίπρα στην 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

««Ηδη χτες είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα. Σημείωσε πως «ενώ σε εσάς η κακοκαιρία ήταν κατάρα σε εμάς η έλευσή σας έφερε την ευλογία των βροχών», εκφράζοντας την ελπίδα πως «δεν θα είναι τα ίδια καιρικά φαινόμενα» και την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ελλάδα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «»Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά. Αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό. `Εχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή», ανέφερε.


Πρόσθεσε πως «με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή, αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντες σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη «που από την πρώτη στιγμή επιδείξατε στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. `Εχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

«Εύχομαι μαζί με τη βροχή να φέρουμε και ελπίδα στον κυπριακό λαό, που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη». Αυτό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη: «Η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης. Που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη». Και τόνισε:
«Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι:
«Έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας.
Αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε: «Ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».

Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια. Κυρίως όσον αφορά στη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συγκεκριμένα, με το στρατηγικής σημασίας έργο «EuroAfrica Interconnector» (σ.σ. που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Ο Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είπε ότι τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπερτονίζοντας ότι:
«Η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά».
Δήλωσε ότι στην ημερήσια διάταξη της Τριμερούς τέθηκαν μια σειρά νέων τομέων δράσης. Για τον τομέα του τουρισμού είπε ότι προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας. Το οποίο αφορά στην εφαρμογή κοινών δράσεων στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ακόμη:

«Μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία είπε ότι εξέφρασαν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας. Καθώς και την πλήρη στήριξη στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.
«Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο«. Αυτό δήλωσε ακόμη ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την Τριμερή σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις προτεραιότητες των τριών χωρών σε όλους τομείς συνεργασίας τους. Μιας συνεργασίας, όπως είπε, που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα μεταξύ άλλων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

Τόνισε τέλος: «Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί. Και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο. Συμβάλλοντας στην ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». ΑναστασιάδηςΑναστασιάδης

Οι στόχοι της τριμερούς κατά τον Σίσι

Τον στόχο του τριμερή μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τους, τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, για να υπογραμμίσει όμως ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου των τριών χωρών στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

Επόμενο ραντεβού… στην Κρήτη

Ο θεσμός της συνεργασίας της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, προχωράει καλά, εμβαθύνεται, μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνεται κιόλας, είπε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι ο οικοδεσπότης της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής, στην Κρήτη, το 2018.
10:02 – Στο σαλόνι του Προεδρικού παρακάθονται εκατέρωθεν του ΠτΔ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος σηματοδοτώντας την έναρξη εργασιών της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου. Καλωσόρισμα του Προέδρου Αναστασιάδη στους δύο ηγέτες.

10:00 – Εντύπωση προκαλεί και το ειδικό αμερικανικής κατασκευής όχημα αντιπαρακολούθησης και μπλοκαρίσματος τηλεπικοινωνιών που «παγώνει» της επικοινωνίες που συνοδεύει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

09:58 – Ελικόπτερο υπερίπταται του Προεδρικού με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σηματοδοτώντας την άφιξη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Προεδρικό, προκειμένου να εκκίνησει η 5η Σύνοδος της Τριμερούς Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, που διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: