Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Πολυεθνική δύναμη κρούσης με ελληνική συμμετοχή ετοιμάζεται εντατικά για απόβαση στα Στενά σε περίπτωση κρίσης! (Βίντεο)

Απόβαση σε κρητικό έδαφος  στη ναυτική βάση της Σούδας ξεκίνησε η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων «ΝΗΡΗΙΣ 2017» που σχεδιάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό.


Την ίδια στιγμή ναυτικές δραστηριότητες,  θα διεξαχθούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους και του νοτίου Αιγαίου.



 
Στην άσκηση συμμετέχουν η συμμαχική ναυτική δύναμη Μεσογείου (Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 [SNMG-2]) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN -πλοίο έδρας του διοικητή της SNMG-2- με μικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία, μονάδες της συμμαχικής αντιναρκικής δύναμης Μεσογείου (Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 [SNMCMG-2]) καθώς και μονάδες του Ναυτικού του Ισραήλ.
 
 
Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με 4 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 2 υποβρύχια, 2 πυραυλακάτους, 1 αρματαγωγό, 2 πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με την 32η ταξιαρχία Πεζοναυτών, την 1η μοίρα Αλεξιπτωτιστών και την 5η μεραρχία Κρητών και η Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη της.

Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» είναι τύπου INVITEX (Invitation Exercise) και σκοπό έχει την εξάσκηση σε διαδικασίες, τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου, όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών και θα  ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου.

 
Οι μονάδες επιφανείας θα συγκεντρωθούν στο Ναύσταθμο της Σούδας  ενώ μαχητικά αεροσκάφη από  την 115 ΠΜ θα πετάξουν  σε ειδικό ρόλο Προστασίας  της νατοϊκής  ναυτικής δύναμης.


Η κύρια κατεύθυνση όλων δυνάμεων αφορά την περιοχή του ιστορικού Μάλεμε ενώ ισχυρή αποβατική δύναμη Αμερικανικών -Βρετανών και Ελλήνων Πεζοναυτών θα διεξάγει απόβαση.

Πληροφορίες φέρουν την άσκηση να αποτελεί πρόβα τζενεράλε για δύο περιοχές.
 
 
Η πρώτη αφορά πιθανή απόβαση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Βαλτική μια περιοχή κατά την οποία το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί είναι «καυτό».

Η δεύτερη αφορά  αφορά την ευρύτερη  περιοχή των Στενών, για αυτό και οι ΗΠΑ ζήτησαν την δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη ενώ το λιμάνι της πόλης θα υποδέχεται τον ελλιμενισμό αμερικανικών πλοίων με υγροποιημένο αέριο LNG.

Η Μαύρη θάλασσα και οι πέριξ αυτής χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας που «παίζει μόνη της » αποτελούν ζωτικό χώρο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι δεν δέχονται να συμμετάσχουν ενεργά  στην νατοϊκή δύναμη αυτής της θάλασσας , ενώ οι σχέσεις τους με την Μόσχα …είναι πάρα πολύ «βαθιές».




 
Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν αποτελεσματικά τα στενά και αυτό ο Ερντογάν δεν τους το εξασφαλίζει , με αποτέλεσμα το σημερινό τουρκικό κράτος να αποτελεί « περιοχή» μη «προσβάσιμη» για το ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ ξεκινούν από μικρή εμπλοκή στα Στενά με κάποια «δικαιολογία» και φτάνουν σε πολεμική επιχείρηση τύπου «Καλλίπολη 1915».

Η αεραποβατική ιδέα ή «κατακόρυφη υπερκέραση», όπως ονομάζεται στη στρατιωτική ορολογία, είναι αναμφισβήτητα τα μία από τις πιο εντυπωσιακές μορφές επιθετικού ελιγμού, που επιβεβαίωσε κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό αυτή τη θεμελιώδη αρχή, θέτοντας τη σφραγίδα της στην έκβαση πολλών μαχών.

Μια τέτοιου τύπου ενέργεια θα ήταν ιδανική για την περιοχή λόγω της μορφολογίας του εδάφους .
Πρόκειται και τότε όπως και σήμερα για μαζική επιχείρηση για την διασφάλιση των στενών του Βοσπόρου τα οποία είναι διαχρονικά ζωτικά για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο.

 
 
 
 
 
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι Τούρκοι προχωρούν σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια ,  δέσμευσης μεγάλων περιοχών του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις,  αλλά και με την δεύτερη ειδική άσκηση με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής,  σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όρια των χωρικών υδάτων της Ικαρίας.

Η Τουρκία χωρίς να τηρήσει τον άτυπο κανόνα της αποφυγής εντάσεων σε στιγμές που η Ελλάδα δοκιμάζεται από τις καταστροφές και κηδεύει τους νεκρούς της.
Όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα ενώ το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τις ασκήσεις του σε ελληνικό έδαφος .

Σύμφωνα με το ΑΓΕΕΘΑ , από 13 έως 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα και στην ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικής Πελοποννήσου και νοτίου Ιονίου πελάγους, η εθνική διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 17”.


Η ΤΑΜΣ “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 17” είναι άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και μέσων του ΝΑΤΟ.

Σκοπός της άσκησης ήταν η σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων ΗΠ, στο πλαίσιο εξάσκησης προσωπικού και δοκιμής των μέσων και του διακλαδικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου ΗΠ των ΕΔ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: