Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ : «ΕΙΣΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΜΑΣ» ΚΑΙ… ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ «ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ»!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η επίσκεψη αυτή του Τούρκου προέδρου Ταιγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, θα μείνει σαν μια σκιά στην ιστορία καθώς για πρώτη φορά συνέβησαν τόσα πολλά… «ευτράπελα» και απρόβλεπτα σε βάρος της ελληνικής πλευράς, που δεν είχαν προηγούμενο.



Και κατ’ αρχή η επίσκεψη αυτή έγινε με ένα πρωτοφανή εκβιαστικό τρόπο από την τουρκική πλευρά. Μια εβδομάδα πριν έρθει στην Αθήνα και πριν καν δοθεί η επίσημη πρόσκληση από την προεδρία της Δημοκρατίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωνε από την Άγκυρα ότι ο Ερντογάν θα πάει στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.


Δεύτερο και μεγαλύτερο «φάουλ», την παραμονή της επίσκεψης έδωσε εκείνη την προβοκατόρικη συνέντευξη στο ελληνόφωνο κανάλι ενώ η συμφωνία έλεγε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, το Anadolu, όπως και έγινε και ο Ερντογάν στο Αθηναίικο πρακτορείο και όχι σε τηλεοπτικό κανάλι.


 
Αντ αυτού δόθηκε το βήμα στον Ερντογάν να καθορίσει μόνος του την ατζέντα της επίσκεψης, ενώ η Αθήνα είχε άλλα σχεδιάσει και να προβάλλει για πρώτη φορά δημόσια στην ελληνική επικαιρότητα όλες τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις.

Τρίτο φάουλ αφού ήρθε με συνοδεία 200 κομάντος στην Ελλάδα, δηλαδή μια μίνι τουρκική εισβολή, έφτασε στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη και κατέθεσε στεφάνι με την… τουρκική σημαία και αντί να καθίσει όρθιος σε ένδειξη σεβασμού, γύρισε την πλάτη του με ενδεικτικό τρόπο. Βέβαια στην συνέχεια πήρε την απάντηση με τον εθνικό ύμνο των Ευελπιδων και το άγριο βλέμμα των Τσολιάδων.

Στην συνέχεια είχαμε το πρωτοφανή debate με τον κύριο Παυλόπουλο και στην συνέχεια με τον κ Τσίπρα, όπου φανήκαν καθαρά οι προθέσεις του να αμφισβητήσει όλα τα ελληνικά δίκαια που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες.

Αλλά το μεγάλο όργιο του Ερντογάν παίχτηκε στην ελληνική Θράκη. Εκεί έγιναν «πράγματα και θαματα» όπως δείχνουν και οι σημερινές φωτογραφίες του τουρκικού τύπου που εξυμνούν τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι ήταν «Είσαι ο ηγέτης μας», «Μαζί σου με τον Αλλάχ» και διάφορα άλλα που δείχνουν και το κλίμα που καλλιέργησε η επίσκεψη αυτή σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπου επί ένα εξάμηνο δέχεται συνεχώς προσβολές από όλη σχεδόν την τουρκική ηγεσία, με την σκανδαλώδη αδράνεια της ελληνικής πλευράς.


Υπάρχουν και πολλά «άλλα» όπως ο λόγος του στο μειονοτικό σχολειό παραβιάζοντας το πρόγραμμα, αλλά το συμπέρασμα είναι πως η επίσκεψη αυτή δημιούργησε ένα πολύ κακό προηγούμενο στην Θράκη και όχι μόνο, οι συνέπειες του οποίου θα φανούν πολύ σύντομα και σίγουρα το κόστος θα είναι βαρύ

Αυτό θα πρέπει από τώρα να το σκεφτούμε σοβαρά και κυρίως να… προετοιμαστούμε.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: