Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η προδοσία ολοκληρώνεται: Έτοιμο το Σύμφωνο Ελλάδας-Σκοπίων

Ανοίγουν οι πύλες της Ε.Ε. χωρίς λύση του ονοματολογικού

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται το προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια και θα αποτελέσει την συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας για τις σχέσεις των δύο χωρών.

 Σοκ προκαλεί η απόφαση της Αθήνας, καθώς πλέον ανατρέπεται πλήρως η στάση που είχαν όλες οι κυβερνήσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία προέβλεπε την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, για την σύνταξη του διπλωματικού κειμένου απαιτήθηκαν πολλές εργατοώρες, ενώ το πρώτο και τελευταίο λόγο είχε προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς που τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες και πιθανότατα σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί ξανά τα Σκόπια με αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στο μετονομασθέν πλέον αεροδρόμιο.

Το κείμενο πλησιάζει τις 20 σελίδες και αφού λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραδοθεί στην άλλη πλευρά για τις δικές της επισημάνσεις.

Το περιεχόμενο του συμφώνου δεν αποτελεί παράθεση των ελληνικών θέσεων αλλά έχει λάβει υπόψιν του και τις θέσεις της άλλης πλευράς.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές ευαισθησίες είναι ότι υπάρχουν πρόνοιες διευθέτησης για όλα τα ζητήματα και τα απαραίτητα βήματα που συμφωνημένα θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές τόσο τώρα όσο και σε βάθος χρόνου.
 
Στην ελληνική πλευρά, υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας καθώς και η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή, λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και γιατί η παρούσα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα όχι μόνο προχωρά σε κινήσεις καλής θέλησης τόσο με την μετονομασία του αεροδρομίου, της κεντρικής οδικής αρτηρίας αλλά και την απομάκρυνση αγάλματος μορφής του εθνικιστικού χώρου στη γειτονικη χώρα που είχαν χρηματοδοτήσει «Μακεδόνες» του Αιγαίου επί ηγεσίας Γκρουέφσκι.
 
Ο Ζόραν Ζάεφ επιπρόσθετα, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δε σταματά να επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην απεμπλοκή, παραμένοντας συνεπής σε τροχιά επίλυσης όπως συμφώνησε στη μαραθώνια συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός.

Αίσχος: Το ΥΠΕΞ ανοίγει την πόρτα για ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς λύση του ονοματολογικού – 

Με μια κίνηση η οποία προκαλεί σοκ, βάζουμε ταφόπλακα σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα και όλα πλέον αλλάζουν προς το χειρότερο.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες με σχετική επιστολή που απέστειλε ότι η Αθήνα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Να σημειωθεί ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν απέρριπταν τις αξιώσεις της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υποστήριζαν σταθερά ότι προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη ήταν η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Πάνω σε αυτή τη γραμμή στηρίχθηκε όπως είναι γνωστό και η απόφαση του Βουκουρεστίου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:


«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό».

Κομισιόν:  Ανοίγουν οι πύλες της ΕΕ για Σκόπια και Αλβανία

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη, σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική.

Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα» σχολίασε ο αρμόδιος για την Διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος, για να προσθέσει: «Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

Η εκτίμηση αυτή του κ. Χαν, αξίζει να σημειωθεί, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου.

Όπως έγραφε τότε ο αλβανικός Τύπος, ο πρέσβης των ΗΠΑ, ευθέως και ονομαστικά, κατηγόρησε δικαστήρια και γενικότερα το σύστημα Δικαιοσύνης, που αφήνει ελευθέρους εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών και δεν προστατεύει τους πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δικαστού Fildez Hafizi, τονίζοντας ότι το σύστημα Δικαιοσύνης την άφησε απροστάτευτη.

Αναφερόμενος, δε, στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, ενώ επισήμανε τη δράση τεσσάρων επικίνδυνων μαφιόζικων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λου, οι τελευταίες εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Χαν θα βρεθεί την Κυριακή στα Σκόπια, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί τους θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επίσκεψη γίνεται λόγω των προσπαθειών για αναζωπύρωση των προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Μετά τα Σκόπια, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Ο κ. Γιούνκερ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια την 1η Μαρτίου, με τελευταίο προορισμό τη Βουλγαρία, που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Πάντως, η ένταξη των κρατών στην ΕΕ έχει ως προαπαιτούμενο βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου. Η ΕΕ θεωρεί ότι, μέχρι το 2025, η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούν να γίνουν κράτη-μέλη, ωστόσο δεν έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση των διμερών διαφορών.
Μία από αυτές είναι η ονομασία των Σκοπίων, αλλά και η διαφορά ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο.

Ενδεικτικά της στάσης της ΕΕ απέναντι στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι και όσα είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα (σ.σ. της ονομασίας των Σκοπίων) σύντομα, κάτι που θα ήταν θετικό και για την Ελλάδα, αλλά και για τα Σκόπια…

Κατέβηκαν οι πινακίδες της Εθνικής Οδού «Αλέξανδρος της Μακεδονίας» στα Σκόπια- «Ξηλώνουν» και αγάλματα

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ υποδεχόταν τον «Μακεδόνα» Πρωθυπουργό, όπως αποκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ η Γερμανίδα Καγκελάριος, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «αγκάθια» με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας, παρά την παραδοχή του ότι υπάρχει ειλικρινής διάλογος με τον Αλέξη Τσίπρα, τα συνεργεία της χώρας του, κατέβαζαν τις πινακίδες της Εθνικής Οδού «Αλέξανδρος της Μακεδονίας», η οποία πρόκειται να μετονομαστεί.

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε κατεβάσει και τις πινακίδες που οδηγεί στο αεροδρόμιο των «Μέγας Αλέξανδρος», με τα διεθνή Μέσα να αναφέρουν ότι ήταν κάτι προσωρινό, λόγω εργασιών στο οδόστρωμα.

Eπίσης, τις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Σκοπια 2014», που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως, σε χθεσινές του δηλώσεις από το Βερολίνο, τόνισε πως η χώρα του δεν έχει αλυτρωτικές τάσεις.

Δείτε το βίντεο 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: