Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Σύγκρουση-«μεγατόνων» Ισραήλ και Ρωσίας για τον EAST MED – «Χαλάνε» τα σχέδια για τον αγωγό Turk Stream – Ιδού τι έρχεται στο Αιγαίο

Οι Εβραίοι έχουν ένα ρητό όταν συμβαίνει κάποιο γεγονός ή πράξη από κάποιο άτομο και ειδικά όσον αφορά ενέργειες ολόκληρων κρατών… λένε πάντα «κοιτάξτε ποιος ωφελείται πραγματικά από πίσω».   

 
Έτσι και στην περίπτωση μας από την υλοποίση του αγωγού  EAST MED (που αφορά άμεσα Ισραήλ- Ελλάδα -Ιταλία –Κύπρο) , η Ρωσία χάνει τα πάντα και στην ουσία «ακυρώνει» τον ρωσικό αγωγό Turk Stream μαζί με την δυνατότητα ελέγχου της ΕΕ μέσω αγωγών. 

Έτσι αυτό το σκηνικό που ζούμε το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο βολεύει αφάνταστα την Τουρκία λόγω εθνικιστικών επιδιώξεων αλλά και την Μόσχα , που δεν επιθυμεί την κατασκευή του του ισραηλινού αγωγού και για αυτό θα κάνει τα πάντα για να τον ακυρώσει.

Έτσι εξηγούνται και πολλά από αυτά που ζούμε εδώ και καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία έχει πάρει «φωτιά».  

Υπενθυμίζουμε ότι τις ημέρες που αναμέναμε τον Τούρκο σουλτάνο στην Ελλάδα …Τούρκος ειδικός αναλυτής και δημοσιογράφος είχε προτείνει στην Αθήνα  την δημιουργία μιας….. ένωσης στα αρχικά πρότυπα της δημιουργίας της ΕΕ , αναφέροντας ως ( άκουσον-άκουσον)  «οικονομική ένωση Ελλάδος-Τουρκίας με την επωνυμία «Ένωση εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο», για να συνεκμεταλλευτούμε λέει… από κοινού  τους  ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο»
 
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος με το επώνυμο  Erhan, είχε τονίσει  ότι η πρόταση αφορούσε όλες τις φάσεις από την εξόρυξη , την επεξεργασία και τη μεταφορά υδρογονανθράκων, ενώ είχε υπογραμμίσει « ότι είναι πιθανό ότι μια τέτοια επιχειρηματική ένωση θα θέλει να συμπεριλάβει πολλές χώρες, ιδίως…. τη Ρωσία».
 
Στην ουσία πίσω από την πρόταση ήταν η Μόσχα «δρώντας » ως εγγυητής , λαμβάνοντας υπόψιν την δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης μέσω των οικονομικών της υποχρεώσεων .

Αυτή ήταν η «βόμβα¨ που μας έφερε ο Τούρκος σουλτάνος ο οποίο συμπλέει απόλυτα με τον Ρώσο ηγέτη όσον αφορά το Αιγαίο.

Το σχέδιο του Ισραήλ όμως το οποίο έχει εγκρίνει η ΕΕ, αφορά την επιθυμία της Ευρώπης  να μειώσει την εξάρτηση της  από το ρωσικό φυσικό αέριο . Για αυτό βασικά πραγματοποιείται ο άγριος πόλεμος και στην Συρία .
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπουργοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν υπογράψει για τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, σε ειδική σύσκεψη στο Τελ Αβίβ.

Το φυσικό αέριο του Ισραήλ θεωρείται ασφαλέστερο από τη Ρωσία, λόγω ότι δεν εμπεριέχει , σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές τον «πολιτικό εκβιασμό» της Μόσχας .
Ο αγωγός 2,200 χλμ. EAST MED  θα ρέει μέσω αγωγών από το Ισραήλ στην Κύπρο , την Ελλάδα και την Ιταλίας στην καρδιά της Ευρώπης .

Έχει σχεδιαστεί για να εφοδιάζει με φυσικό αέριο την ΕΕ  το 2025 με χωρητικότητα μέχρι 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Μιλώντας στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα, ο αρμόδιος για την ενέργεια Ευρωπάιος Επίτροπος Miguel Arias Canete, τόνισε ότι ο αγωγός αυτός αποτελεί  ένα  σαφώς ανταγωνιστικό σχέδιο, ενάντια στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2.

«Ο North Stream είναι ένας αγωγός [που] δεν προσθέτει τίποτα στην ασφάλεια του εφοδιασμού της [ΕΕ]», ανέφερε.
Ο ίδιος είπε ότι η στρατηγική της ΕΕ είναι η διαφοροποίηση των πηγών , διαδρομών και προμηθευτών  και υπαινίχθηκε ότι το Ισραήλ ήταν ένας ασφαλέστερος εταίρος από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να εκβιάσει γειτονικές χώρες.

«Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι πολύ αξιόπιστοι προμηθευτές», είπε.
Το αγωγό  Nord Stream 2, δεν επιθυμούν τα κράτη της Βαλτικής , η Κεντρική Ευρώπη και τα σκανδιναβικά κράτη, ενώ  ο Canete πρόσθεσε ότι το ισραηλινό σχέδιο «θα είναι ένας αγωγός  που  θα έχει την πλήρη υποστήριξη όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Yuval Steinitz, υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, ενθουσιάστηκαν για το έργο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν έμαθαν ότι η ΕΕ το ενέκρινε .

Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε  ότι η ποσότητα αερίου που ανακαλύφθηκε μέχρι στιγμής για εξαγωγή, είναι μέχρι τώρα  500 bcm, και είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου».

Ο κ. Carlo Calenda, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, δήλωσε ότι η Ρώμη θα επιδιώξει τη στήριξη των κρατών της ομάδας χωρών G 7, που περιλαμβάνει τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, για τον αγωγό στην  σύνοδο κορυφής στη Σικελία το Μάιο.

Ο αγωγός EAST MED  θα διασχίσει τα κυπριακά χωρικά ύδατα για να αποφευχθούν αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία και την κατεχόμενη από την Τουρκία Βόρεια Κύπρο.

Ωστόσο, η συνεργασία ΕΕ-Ισραήλ συνεπάγεται και άλλους πολιτικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Ισραήλ παρέδωσε μια επίπληξη για την στάση του Ισραήλ στους Παλαιστινίους την περασμένη εβδομάδα.

ΟΙ επιδιώξεις των Ισραηλινών  στη Δυτική Όχθη αποτελούν «αναγκαστικές μεταβιβάσεις» κατά παράβαση των «υποχρεώσεων» του Ισραήλ στο πλαίσιο της Σύμβασης της Γενεύης ως «κατοχικής δύναμης».

Η υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ είχε προγραμματίσει να συγκαλέσει  σύνοδο κορυφής με το Ισραήλ τον Φεβρουάριο για την αναβάθμιση των σχέσεων, αλλά τα σχέδια τέθηκαν  σε παύση μετά από την ραγδαία επέκταση του σχεδίου του Ισραήλ που θέλει να δημιουργήσει 30.000 νέες κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ .

Έτσι εφόσον λυθεί το πολιτικό ζήτημα με τους Παλαιστίνιους , τότε θα προχωρήσει και ο αγωγός αυτός ο οποίος θα φέρει σίγουρα «τρικυμία» στην Ανατολική Μεσόγειο.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: