Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εσπευσμένα στον Έβρο ο διοικητής της 1ης Στρατιάς

Παραμένει τεταμένη η κατάσταση με τους Τούρκους
Επιθεώρησε μονάδες τεθωρακισμένων

Μετά τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή στον Έβρο βρέθηκε και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην περιοχή της ελληνοτουρκικής μεθορίου μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και οι επισκέψεις της ηγεσίας του ΓΕΣ είναι συχνές προκειμένου να δίδονται οδηγίες και κατευθύνσεις όσον αφορά στη διαχείριση επεισοδίων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κρίσης.


Είναι κάτι άλλωστε που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την άρνηση της Άγκυρας να παραδώσει τα δύο στελέχη που συνέλαβε και κρατά σε αιχμαλωσία εδώ και αρκετές ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.


Χθες το βράδυ υπήρξε ένα ***επεισόδιο με τη σύλληψη ενός Τούρκου υπηκόου, ο οποίος πέρασε από τα τουρκικά εδάφη στα ελληνικά στην περιοχή του Έβρου με τους Τούρκους στρατιώτες να επιχειρούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να τον σταματήσουν κάνοντας ακόμη και χρήση πυρών στον αέρα.

Δεν έχει διακριβωθεί αν ο… φυγάς ήταν Τούρκους στρατιωτικός ή πολίτης.
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι πώς η κατάσταση βρίσκεται σε άκρα και μία μικρή αφορμή μπορεί να προκαλέσει ελληνοτουρκική σύρραξη.


Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ» και της 50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ» και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του παρακολούθησε δραστηριότητες Μονάδων και Φυλακίων, όπου διαπιστώθηκε «η οργάνωση, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, το εξαίρετο ηθικό και η αισιοδοξία που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού στην εκτέλεση της αποστολής του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ.


Να σημειωθεί ωστόσο πώς στα σύνορα του Έβρου πλέον έχουν εμπλακεί άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ μετά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν αυξηθεί τα περίπολα, ο αριθμός των ανδρών που τα πραγματοποιούν και έχει επίσης ενισχυθεί ο ατομικός οπλισμός που φέρουν.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πώς ο αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επιθεώρησε τεθωρακισμένες μονάδες στην περιοχή, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Οι Τούρκοι κάνουν συνεχώς ασκήσεις βίαιες διάβασης του ποταμού Έβρου, οπότε και οι ελληνικές δυνάμεις είναι έτοιμες να τους σταματήσουν… βιαίως. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: